Součástí je i výměna stromů lemujících náměstí. Ty měly na svědomí, že svými kořeny chodníkové těleso nadzvedávaly a chůze se tak stávala nebezpečnou.

Na nerovnostech docházelo k pádům

„Bylo zaznamenáno několik případů, že starší lidé na nerovnostech padali. V zimě pak byla chůze po chodnících nebezpečná pro všechny generace," informoval místostarosta Jiří Škop.

Město má naplánovanou opravu všech chodníků lemujících obvod náměstí.

„Bylo nutné také vykácet staré původní stromy, místo kterých se hned vysadí nové. Nahradí se ale druhem, jehož kořeny jdou do hloubky, a tak by už k poškozování chodníků nemělo docházet," vysvětlil místostarosta.

Stavební práce jsou nyní v plném proudu na spodní straně náměstí. V příštím týdnu by měli nastoupit dlaždiči a chodník upravit do konečné podoby. Na závěr budou ještě vysázeny nové stromy. Po dokončení se dělníci přesunou na horní stranu náměstí, kde se bude v rekonstrukci chodníků pokračovat.

„Při kácení stromů na spodní straně náměstí se zjistilo, že při poslední rekonstrukci byl položen elektrický kabel veřejného osvětlení pod stromy. Ten do kořenů zarostl, a tak se musel položit kabel nový. Z toho důvodu nebudou do dokončení prací svítit dvě lampy veřejného osvětlení," uvedl ke komplikacím spojených s opravou místostarosta.

Opravy potrvají do konce května

Opravy chodníků jak na spodní, tak i na horní straně náměstí by měly být dokončeny do konce května. Tyto práce nejsou součástí rekonstrukce náměstí. Cílem vedení města je upravit chodníky do roviny tak, aby byly bezpečné pro chodce.

Vykácené stromy nahradí nové

„Ještě bych rád na závěr doplnil: I když jsme veřejnosti poskytli dostatek informací, že se stávající stromy nahradí novými, tak i přesto se pár jedinců snaží dát najevo, že s tím nesouhlasí. Výměna starých stromů je ale nutná," dodal Jiří Škop.