Například v náchodské oblastní nemocnici poplatek nevybírají už několik let. Podle mluvčí nemocnice Hany Voborníkové se částka 350 korun, za kterou mohl být otec přítomný u zrození očekávaného potomka, vybírala do konce března 2012.

„Poté se platila už jen čtyřicetikorunová částka za jednorázový ochranný oděv pro doprovod u porodu," uvedla Voborníková. Upřesnila, že od loňského září se už ani tento pro rodiče symbolický poplatek nehradí. „Rozhodlo o tom vedení nemocnice," doplnila mluvčí.

Oslovené ženy, jejichž děti přišly na svět právě v Náchodě, zrušení plateb oceňují. „Partner u porodu je oporou mamince a tím i přínosem pro personál. Platit by za to rozhodně neměl," shodují se.

Maminka třech chlapců Lenka Martincová z Náchoda vzpomíná, že u dvou synů poplatek za tatínka u porodu platili, u nejmladšího už ne. „Tehdy jsme uhrazení poplatku brali jako nadstandardní službu. Zaplatili jsme samozřejmě i za oblečení a byli jsme s manželem rádi, že v tak důležitou chvíli můžeme být spolu," přiznává a zdůrazňuje, že s odstupem času to vnímá i tak, že manžel zastal spoustu práce, kterou by v případě jeho nepřítomnosti musela udělat porodní asistentka. „Tatínek v našem případě hodně pomáhal, protože jsem vždy rodila poměrně dlouho," přiznává.

Také další trojnásobná maminka Eva Benešová z Nového Města nad Metují se pamatuje, jak před devíti lety, kdy přišla na svět nejstarší dcera, museli za otcovu přítomnost zaplatit. „Tenkrát jsme to vůbec neřešili. Bylo to první dítě a rodinný rozpočet zvedlo i vysoké porodné. S přibývajícím počtem dětí a s menšími příspěvky se hodí každá koruna," říká s humorem. Vzápětí ovšem zdůrazňuje, že i ona cítí přítomnost partnera u porodu jako velkou oporu. „Tatínek očekávaného miminka dokáže ženu podpořit a uklidnit. Pomůže tím i zdravotnickému personálu. Je správné, aby se za jeho přítomnost neplatilo," je přesvědčená.

Simona Moldavčuková z Náchoda sice manžela u porodů postrádala, jelikož obě děti přišly na svět císařským řezem, přesto zastává názor, že by se za přítomnost otce či jiné blízké osoby v takové chvíli platit nemělo. „Pokud taťka může být u toho, ať je. Je dobře, že poplatek zrušili, ale těch čtyřicet korun za jednorázové oblečení klidně mohli ponechat," konstatuje.

60 PROCENT OTCŮ

Bezplatnou přítomnost otce dítěte či jiné blízké osoby rodičky umožňují všechny čtyři porodnice, které jsou součástí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Kromě náchodské porodnice se jedná i o jičínskou, rychnovskou a trutnovskou.

Podle mluvčí holdingu Veroniky Svobodové si první nádech svého novorozeného potomka v poslední době nenechá ujít v průměru 60 procent otců. V Náchodě s 928 loni narozenými miminky bylo u porodu 593 tatínků.

„Ať už si nastávající rodiče vyberou kteroukoliv z krajských porodnic, v každé mají možnost získat předem veškeré potřebné informace a na porod, pobyt v porodnici i péči o miminko se náležitě připravit," ujišťuje mluvčí.