Nad výsledkem se pozastavila i starostka Dana Cahová. „Opravdu nevím, proč přišlo tak málo lidí. Myslím si, že je to celkovou politickou situací, která se odrazila ve volbách," míní starostka.

Nespokojenost, naštvání či špatní političtí kandidáti. To je jen výčet několika důvodů, proč obyvatelé Adršpachu nešli volit. „Byla to taková moje vnitřní forma bojkotu. Nejsem rozhodně sama, kdo je naštvaným občanem," tvrdí Beata Radoňová. Jak dodává, ani vlastně nevěděla koho volit. „Buď ty lidi neznám nebo o nich nic nevím. A ty, které znám, tak o nich nejsem přesvědčená," přiznává. Předvolební kampaň jí prý příliš kvalitních informací neposkytla.

Naopak Zdeňka Tichá z Horního Adršpachu k volbám šla, protože doufá v lepší zítřky. „Jsme oba s manželem invalidní důchodci a po více než třiceti odpracovaných letech nás propustili z fabriky. Práci najít nemůžeme. Přesto doufáme, že bude lépe," věří Zdeňka Tichá. Volby vzali s mužem zodpovědně a své hlasy odevzdali v Janských Lázních, kde trávili víkendový pobyt. Skutečnost, že přišlo tak málo voličů, ji nepřekvapuje. „Lidé jsou otrávení z toho, co se děje," posteskla si.

Zastupitelka Adršpachu Anna Malinová je přesvědčena o tom, že nízká volební účast je odrazem ignorace lidí na to, jaká se vede politika, jak se kauzy a podvody smetávají pod stůl, rozkrádá se a nezaměstnaní nemohou sehnat práci. „Vše se tak nešťastně nakumulovalo, a proto ty volby takhle dopadly," dodává.

Ačkoliv sama volit byla, mladým lidem a studentům se nediví. Podle ní jsou otrávení. Bez praxe neseženou ani práci. „Je demokracie, každý se rozhoduje po svém, ale zarazilo mě, že třeba na internetu kolovala výzva, ale lidé volby ignorovali a dávali neplatné hlasy," říká Malinová. Dodává, že nezájem a znechucení panuje rovněž na pravidelných schůzích zastupitelstva.