V nedávné době vyděsila zdejší obyvatelé zpráva, že pitná voda, která jim teče v jejich domovech z kohoutků, je kontaminována rakovinotvornými látkami.
Zvedla se vlna paniky, lidé se začali bát o své zdraví.

Červenokostelecká radnice proto k problému nechala vyjádřit odborníky ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ), kteří veřejnost ujistili, že voda splňuje všechny stanové normy. Zároveň uvedli rizika do reálného kontextu.

Odborník pohovořil i o jiných rizicích

Jeden z odborníků, František Kožíšek ze SZÚ, se zúčastnil i jednání zastupitelstva města. Tam veřejnost uklidnil slovy: „Riziko je takové, že by rozhodně nemělo být předmětem nějakých obav a panik, když to dáme do kontextu s jinými riziky, jimž je člověk denně vystaven například tím, že jí určité potraviny nebo že ho vedoucí stresuje v práci. Člověk žije v prostředí rizik. Ta rizika jsou mnohonásobně větší, než je riziko, které vyplývá z kvality vody."

Zároveň se ale některé instituce, třeba Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje, přiklání k tomu, že pokud  má město Červený Kostelec možnost připojit se ke kvalitnějšímu zdroji pitné vody,  lze to kvůli předběžné opatrnosti doporučit.

To samé radí Červenému Kostelci i Libor Hejduk, vedoucí životního odboru Městského úřadu v Náchodě, který vpustil prostřednictvím tiskové zprávy informaci o vodě obsahující tzv. chlorované uhlovodíky do světa médií. „Doporučuji jim, aby co nejdříve změnili zdroj," řekl Hejduk.

„Červenokostelecká radnice od první chvíle, kdy na problém s chlorovanými uhlovodíky přišla, informuje své občany prostřednictvím zpravodaje," upozornil Tomáš Kábrt, mluvčí z Městského úřadu v Červeném Kostelci.

Důkazem toho, že problém nespí a nové zdroje vody se hledají již delší dobu, je podle radnice vrt na Končinách, který byl proveden už před asi  dvěma lety.
Starosta Petr Mědílek uvedl, že v úvahu nyní připadají dvě varianty – buď se napojit  na Polickou křídovou pánev, anebo zkusit najít v podzemí nový zdroj pitné vody.
Pokud by se Červený Kostelec napojil na Polickou křídovou pánev, stoupla by cena vody a lidé by to znatelně pocítili na svých peněženkách.

Město zadalo odborníkům vypracování studií. Měla by  být odhalena místa, kde by podle hydrogeologů mohla být v podzemí ukryta voda.

Mají se zatím občané Červeného Kostelce obávat o své zdraví? Podle osobního názoru starosty nemusejí. „Kdyby byla voda v Červeném Kostelci opravdu tak závadná, nemohli by ji hygienici pouštět do vodovodu. Navíc je voda každý měsíc kontrolována," řekl starosta Mědílek.

Vodu z kohoutku pijí celý život

„Vodu z kohoutku piji celý svůj život, i moje rodina. Nic na sobě nepozorujeme. Teď najednou to řešit asi nijak nebudeme. Slyšela jsem, že město řešilo nějaké nové připojení na vrty z Policka, ale že by se cena za kubík vody o hodně zvedla, snad až o dvacet korun," uvedla mladá žena, jež si nepřála zveřejnit své jméno.
Odborníci se shodují v tom, že v současnosti jediný způsob čerpání pitné vody ve městě dosahuje všech parametrů stanovených normou na pitnou vodu.

Navíc je voda pod stálým dohledem Krajské hygienické stanice, která provádí každý měsíc rozbory. A během posledních let nedošlo ze strany ověřovatelů k žádné výtce vůči kvalitě červenokostelecké vody. I přesto je voda „problémová". Obsahuje totiž chlorované uhlovodíky. Tyto chemikálie byly zjištěny v pitné vodě v 90. letech minulého století a do země se dostaly, když začaly místní podniky používat perchlor a vodu tak intoxikovaly.

Velkým plusem je obsah hořčíku

Pomine-li se přítomnost těchto chlorovaných uhlovodíků, patří červenokostelecká voda ke kvalitním, a co se týká obsahu hořčíku, dokonce by ji  mohlo Červenokostelečákům závidět 96 procent České republiky.