A tak včera po třinácté hodině vzlétl balón z náměstí v Polici nad Metují nad Stolové hory. Takových startů má být sto ze sta různých náměstí.

Proč poprvé právě z Police? „Paní starostka se už dříve ozvala, že by chtěla město spojit s balónovým létáním. Nyní jsem jí proto nabídl, že Police bude první v projektu sto startů," říká pilot David Línek z České Skalice.

Vítr foukal příznivým směrem od západu na východ. Proto vzdušné cestovatele v koši včetně starostky Idy Jenkové přenesl přes Stolové hory do Polska. Kde poutníci oblohou nakonec skončili, to bylo jedno velké dobrodružství. „Cíl je vždy neznámý. Máme ale předpověď počasí a víme, v jaké výšce to fouká, takže je jasné, že cíl bude někde v Polsku. Ale v jaké výšce poletíme a jak daleko se dostaneme, to nikdo neví," uvedl před startem David Línek.

S balónem chtěla posádka vyzkoušet výšku tří až čtyř kilometrů, avšak vše záleželo na podmínkách „tam nahoře" a na tom, kam až je nakonec pustí řízení letového provozu.

Zdalipak není při pohledu Pánu Bohu do oken zima? Co kilometr výšky, to prý teplota klesá tak o minus šest a půl stupně. Cestovatelé proto čekali, že během letu bude minus deset až patnáct stupňů. Výhodou aleje, že mráz v koši mírní hořáky a balón létá po větru. Posádka pak nemá pocit, že by na ni foukalo a necítí proto takovou zimu. „Před čtrnácti dny jsme byli v Alpách a dvakrát jsme přelétávali Dachsteint, takže se to dá vydržet. Je zapotřebí mít pořádné boty a být pořádně obléknutý," dodal David Línek.

A proč se balón vydal na výpravu právě v zimě? Zimní létání nabízí mnohem výhodnější podmínky. Je možno letět kdykoli během dne. „Přes léto se létá před východem a západem slunce. V létě je totiž přes den termika a turbulence a balón přes den letět nemůže. V zimě, když Slunce neohřívá stoupavé proudy, které jsou pro balón nebezpečné, tak se může letět od rána do večera," vysvětlil Línek.