„Milovníci parkouru neskrývají nadšení a já musím říct, že zase žasnu nad všemi těmi cviky, které dokážou a které lze na překážkách provozovat,“ uvedl starosta Jan Birke. V pátek hřiště symbolicky otevřeli pro veřejnost představitelé města společně se zástupci oddílů, které jej budou pravidelně užívat.

„Jedná se o kroužky ze Střediska volného času Déčko a z dětského klubu HOPSÁČEK. Hřiště bude samozřejmě sloužit všem vyznavačům tohoto sportu,“ upřesnila mluvčí radnice Nina Adlof.

Zrekonstruované autobusové nádraží v Jaroměři.
FOTO: Otevírá se nový dopravní terminál v Jaroměři

Místostarosta Jan Čtvrtečka doplnil, že v areálu je k dispozici také sestava na workout, posilovací venkovní stroje, kurt na tenis nebo volejbal s umělým povrchem a dětský koutek. „Těším se, že místní parkouristé uspořádají brzy jam neboli sraz parkouristů. To je nejen zajímavá příležitost pro diváky, ale i možnost poznat nové přátelé a inspirovat se v tréninku parkouru,“ dodal místostarosta.

Tento sportovní areál využívají sportovci všech věkových kategorií, včetně dětí z přilehlých školek a hřiště je volně přístupné pro veřejnost. „Výstavba probíhala od začátku května do poloviny června a zhotovitelem této investice za 1,5 mil. korun je brněnská firma Hřiště cz,“ informovala mluvčí.

A co je vlastně parkour?

Parkour je svobodný sport. Cílem je dokonalost, efektivita a plynulost pohybu v přirozeném prostředí. Posiluje fyzickou i duševní zdatnost člověka. Vede k sebepoznání a uvědomění, učí překonávat strach a respektovat možnosti své i okolní.

Ilustrační foto
Řidiče museli z nákladního auta po nehodě vyprostit

Hřiště vychází ze svobodné filozofie parkouru a vzniklo ve spolupráci s aktivními parkouristy. Vyhovuje tréninkovým potřebám začátečníků i zdatných parkouristů a nabízí variabilní systém překážek, hrazd a stěn. Používá materiály, které věrně simulují skutečné městské prostředí, překážky poskytují reálnou odezvu a obsahuje kombinovatelné stěnové a trubkové prvky i nízké nášlapy pro přízemní trénink přesnosti. Povrch je vysoce odolný vůči působení klimatu i běžnému vandalismu, je nehořlavý.