„Zatímco v minulém týdnu strážníci řidičům nové značení vysvětlovali a v případě špatně zaparkovaného vozidla řešili vše domluvou a upozorněním, od středy čekají na hříšníky botičky a pokuty. Považujeme za důležité nastavit jasná pravidla hned od začátku," upřesnil k záměru radnice starosta Jan Birke.

„Je mi to líto, ale divoké parkování v centru prostě končí. Hlavním cílem úprav bylo odklonit dopravu v centrální části náměstí od budovy kostela, protože na jeho statice se to podepisovalo čím dál víc. Proto teď budeme chtít, aby se pravidla na náměstí striktně dodržovala, doposud to vzhledem k probíhajícím pracem bylo velmi obtížné postihovat. Jakýsi týden „hájení" je za námi a městští strážníci nyní budou centru věnovat zvýšenou pozornost," dodal starosta.

To potvrdil i službu konající městský strážník. „Přestupky začneme postihovat dle zákona, a to až do výše dvou tisíc korun," informoval.

Nově je na Masarykově náměstí k dispozici 153 parkovacích míst, osm pro invalidy a dvě parkovací místa pro autobusy. V průběhu dvou až třech týdnů k nim přibude dalších přibližně padesát parkovacích míst za budovou radnice v ulici Krámské.

Od letošního května je řidičům k dispozici také parkoviště na konci ulice Tepenské. „Toto parkoviště, které spravují Technické služby Náchod, disponuje velmi krátkou dostupností do centra, velkou kapacitou a také příznivou cenou za parkování," uvedla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Řidič za parkování v Tepenské ulici zaplatí například deset korun za dvě hodiny, a to za osobní automobil. Na náměstí to je pak doslova jen pár kroků.

Náchodské Masarykovo náměstí prošlo kromě parkování mnoha úpravami. Vozidla budou nyní moci projíždět pouze po obvodu náměstí, a to obousměrně. Vjezd ani výjezd z náměstí se nezměnil.

Pozornost si zaslouží také kašna, která doslova vystoupila na povrch a na rozdíl od předchozího stavu ji nelze přehlédnout. Už na jaře se kolem ní zazelenají nově zasazené stromky a přibude lavička Josefa Škvoreckého. Atmosféru zpříjemní i její nasvícení.

Náchoďané si jistě všimli, že některé z chodníků v centru se rozšířily a jsou přizpůsobené i hendikepovaným. Dámy už nemusejí mít strach o podpatky, protože součástí chodníků je hladký pruh.

V těchto dnech na náměstí také nově přibyly litinové sloupky, které vymezují prostor. Přivezli se velké okrasné květináče, které prozatím ozdobí děti z místních základních škol.

„Výhodou je, že celé řešení náměstí bude možné do budoucna změnit, pokud by to situace vyžadovala. Stačí upravit vodorovné dopravní značení, přemístit litinové sloupky či květníky," ocenil místostarosta Náchoda Tomáš Šubert.

Dodal, že podle reakcí obyvatel se rekonstrukce náměstí podařila a věří, že parkování aut na vymezených místech se brzy ustálí. Odklonění dopravy od kostela sv. Vavřince bylo nezbytné, aby nedocházelo k narušení jeho statiky.