Svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, však není spojený jen se svatomartinskou husou, ale i s tradičním křestem mladých vín. Mnohé restaurace v regionu proto chystají pokrmy, které k tomuto svátku patří a potěší tím nejednoho labužníka.

Svatomartinské menu už od pondělí

Restaurace Švejk v Centru Walzel v Meziměstí jako jedna z prvních v České republice podává svatomartinské menu už od pondělí 3. listopadu. Příchozí si mohou pochutnat na celé dokřupava vypečené huse s červeným a bílým dušeným zelím a houskovými či bramborovými knedlíky. Tato porce postačí pro čtyři až pět strávníků. Dva si mohou objednat polovinu husy a jednotlivci si jistě pochutnají na konfitovaném husím stehýnku.

„Připravili jsme také jemnou paštiku z husích jater s cibulovou marmeládou a rozpečenou bagetkou, silný kaldoun s droby, masem, zeleninou a domácími nudlemi, pomalu pečenou roládu z mladé husičky plněnou mletým masem, slaninou a čerstvým tymiánem, podávanou se žemlovou nádivkou a růžičkovou kapustou nebo restované husí prso na čerstvém rozmarýnu s mačkanými brambory s majoránkou a česnekem, podávané se zelím z červené řepy a vinnou omáčkou" popsal jednotlivé lahůdky šéfkuchař restaurace Stanislav Vilímek.

Svatomartinské menu se v Centru Walzel, které se otevřelo v prosinci loňského roku, podává poprvé a šéfkuchař s nadšením tvrdí, že se mu tato tradice zamlouvá. „Jako strávník si jednou do roka tu pečenou husu také rád dám," dodává s úsměvem Vilímek.

Lidé začínají více vnímat tradice

Chuťové buňky strávníků potěší od neděle 9. listopadu do středy 12. listopadu i v Hotelu u Beránka v Náchodě. „Servírovat se bude nejprve husí paštička s redukcí červeného vína a brusinek, polévka bude husí kaldoun a játrovými knedlíčky a domácími nudlemi. Pečená svatomartinská husa se bude podávat s červeným zelím s jablky a brusinkami a bílým kysaným zelím s kmínem. K tomu budou variace domácích knedlíků. Sladkou tečkou na závěr se stane svatomartinská podkova s ořechovou náplní," popsal Roman Rajský mladší. Je přesvědčený, že lidé začínají tyto tradice více vnímat a vracejí se k obyčejným českým jídlům.

Pečené husy a další speciality

Svatomartinské hody se chystají také v Hotelu u Broučka v Novém městě nad Metují. Od úterý 11. listopadu si tady bude možné pochutnat nejen na pečené huse s různými přílohami, ale i na jiných specialitách v podobě teplých či studených předkrmů. Těmi budou například konfitovaná husí játra, husí výpečky v sádle nebo nářez z husích jater v sádle. Neměly by chybět ani vývary z husích drobů či jater s domácími nudlemi.

Kdo to byl svatý Martin?

Svatý Martin se narodil v roce 316. Už v 15 letech se stal vojákem. Podle legendy potkal jedné mrazivé noci polonahého žebráka prosícího o almužnu. Neměl ale peníze, a tak rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu žebrákovi daroval. Následující noc se mu zjevil Kristus oblečený do poloviny pláště. Nato se Martin nechal pokřtít. Později se stal biskupem, žil ale velice skromně. Právě 11. listopadu, kdy slavíme jeho svátek, byl v roce 397 pohřben ve francouzském městě Tours. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů.

Svatomartinská husa

Neodmyslitelně k 11. listopadu patří i pečená husa. Podle legendy husa skončila na pekáči za trest, protože svým kejháním rušila Martina při bohoslužbě. Jiná verze říká, že než byl sv. Martin zvolen biskupem, schoval se ze skromnosti k husám. Ty ho ale svým kejháním prozradily. Podle množství a rozmístění podkožního tuku na těle husy předpovídaly naše babičky počasí na nadcházející zimu.

Svatomartinské víno

Tradice Svatomartinského vína se vyvinula až z koloritu českých zemí, především Moravy. Mladé víno tam dostalo svůj název podle toho, že se poprvé otvíralo a ochutnávalo v den sv. Martina. Označení Svatomartinské víno ve spojitosti s vítáním nového vína se začalo užívat již na dvoře císaře Josefa II.

Svatomartinské pečivo

Kromě hus se na sv. Martina obvykle pekly i svatomartinské rohy, rohlíky nebo podkovy. Symbolizovaly podkovy koně, na kterém by svatý Martin měl 11. listopadu přijet. Martinskými rohlíky obdarovávaly dívky své chlapce. Velký rohlík plněný mákem nebo povidly dostával čeledín nebo děvečka při odchodu ze služby.