Kolaudace tohoto objektu, v němž se bude nacházet bistro, informační centrum, společenský sál, knihovna, studovna, veřejné WC a byty, je totiž naplánována již na 28. srpna. Veřejnost si celou stavbu pak prohlédne 16. září u příležitosti jejího slavnostního otevření.

Po pouti ještě dvůr

Práce na domech probíhají nyní ve značném tempu.


„V bytech se dokončují podlahoviny a vybavení. Zařízení je umístěno i v bistru, které zahájí svou činnost 3. září. V přední části jsou pak hotové prostory pro informační centrum, v sále jsou položeny parkety, a instalují se interiéry,“ informoval nás místostarosta města Zdeněk Kadidlo. Doplnil, že kompletně hotová je i terasa, na které se v pondělí umísťovalo nerezové zábradlí. Tento týden se ukončí i práce na čelní fasádě směrem do náměstí.
„Fasáda bude kompletně hotová mimo umělého kamene, který se nyní opravuje. Po pouti zbývá dělníkům vydláždit dvůr u domu žulovými kostkami a v podzimních měsících by se pak mělo ještě vytvořit u dolní části objektu parkoviště,“ sdělil Kadidlo.

Bude ohňostroj?

Novotou zářící prostory budou veřejnosti poprvé zpřístupněny v neděli 16. září, a to od 13 do 16 hodin. Ke slavnostnímu zahájení činnosti celé stavby pak dojde 30 minut po 17. hodině.


„Za přítomnosti ostrostřelců bude přestřižena páska. Jestli vše půjde dobře, tak nebude chybět ani papírový ohňostroj. Doprovodný program je ještě ve fázi příprav,“ uvedla vedoucí organizační složky Centrum kultury a vzdělávání Pellyho domy Jana Rutarová.


Podle jejích dalších slov se veřejnost již v době fungování stavby může těšit na řadu akcí. Do konce roku by se zde mělo vystřídat například několik expozic fotografií a na začátku listopadu zde zakotví mezinárodní festival outdoorových filmů, na němž kromě promítání nebudou chybět ani besedy s cestovateli. „Uvažujeme také o tanečních pro mládež, starší i pokročilé,“ nastínila další z akcí Jana Rutarová.


Projekt Pellyho domy je spolufinacován EU. Prostředky MIF (program podpory rozvoje komunální infrastrtuktury) byly poskytnuty Evropským společenstvím.