Před několika dny pracovníci městyse půl dne objížděli okolí a z příkopů sbírali nepořádek. Výsledná hromada starostu Zdeňka Drašnara doslova šokovala a zároveň i naštvala. „V převážné míře se jednalo o plastové i skleněné lahve od polských piv a dalších nápojů, kelímky či plechovky," posteskl si starosta a dodal, že nepořádek byl především kolem silnic v úsecích Nový Hrádek – Borová, U Jedle, Dlouhé, Rzy – Rokolský most – Nový Hrádek.

Podle Zdeňka Drašnara se tyto problémy s nepořádkem podél silnic, který způsobují ve velké míře polští dělníci pendlující do Kvasin, netýkají pouze Nového Hrádku, ale celého regionu. Na Rychnovsku k tomu navíc řeší i problémy okolo ubytování i zvýšená kriminalita. „Nikdo asi nepředpokládal, že bude takový nárůst zaměstnanců automobilky a zřejmě se to trochu vymklo kontrole. Infrastruktura na to nebyla připravená. Nepořádek v příkopech je možná to nejmenší, ale rozhodně nepotěší," konstatoval starosta a přiznal, že jediná možnost je odpadky uklidit, aby okolí městyse, který byl před šesti lety vyhlášený krajskou vesnicí roku, bylo zase čisté.

„Vychovat řidiče nemůžeme. Leda, že bychom jim odpadky odvezli zpátky do Polska," zažertoval novohrádecký starosta.

HROMADU lahví od piv, limonád a dalších nápojů a výrobků posbírali pracovníci Nového Hrádku podél silnic, kudy jezdí dělníci z Polska do Kvasin. Foto: archiv Nového Hrádku.Zdroj: ArchivČetné stížnosti obyvatel Nového Hrádku se týkají i rychlé jízdy mnohých řidičů. Vedení městyse proto oslovilo dopravní inspektorát v Náchodě s žádostí o spolupráci při preventivní činnosti v rámci bezpečnosti silničního provozu.

Podle starosty se jedná o dlouhodobou záležitost. „Policisté sem posílají hlídky a spolupráce se nám osvědčila. Rychlá jízda se rozhodně netýká jen polských řidičů, ale i těch českých," poznamenal.

Mluvčí policistů Lenka Burýšková potvrdila, že policisté náchodského dopravního inspektorátu se dané lokalitě věnují v rámci výkonu své služby, a to zejména s ohledem na prioritu problémů v dopravě.

„Snaží se zde provádět kontroly alespoň jednou týdně a dosud zde zadokumentovali deset různých přestupků. O problematice Nového Hrádku jsou samozřejmě informováni i příslušná obvodní oddělení v Náchodě a Novém Městě nad Metují, jejichž policisté zde rovněž provádějí dohled a kontrolují řidiče," informovala mluvčí.

V Novém Hrádku a Malé Čermné museli nyní řešit i kamiony, které si přes ně kvůli opravám průtahu Náchoda zkracovaly cestu. „Pomohly zákazové značky a dohled policistů na trase nebo u náchodské nemocnice a situace se zlepšila, kamiony už tudy nejezdí," oddechl si Zdeněk Drašnar. Nezbývá než doufat, že se časem zlepší i situace s nepořádkem okolo cest.