Řemeslo má zlaté dno, říká se. Mezi žáky devátých ročníků ale oněj není téměř žádnýzájem

Kariéra obráběče kovů nebo zedníka dnešní žáky posledních ročníků základních škol neláká. Představitelé kraje se rozhodli na učňovské obory přilákat studenty tím nejprozaičtějším způsobem, který fungoval už ivdobách minulých. Na peníze.

„Mně by se tohle samotřejmě líbilo. Musím se ale poradit srodiči,“ řekl Deníku deváťák Filip Kudláček zHradce.

Od nového školního roku budou učni vybraných oborů vprvním ročníku dostávat měsíčně tři sta korun, ve druhém ročníku čtyři a ve „třeťáku“ rovnou pětistovku. Za jedničku zpraxe na vysvědčení studentovi spadne do kapsy tisícovka, ve druhém ročníku už dva tisíce korun a ve třetím čtyři. Za dvojku bude bonus poloviční. Během tří let na škole si tak učeň bude moct přijít až na 19tisíckorun.

„Podnikatelé po nás vyžadují absolventy chybějících profesí a vyčítají nám, že nic neděláme. Abychom získali deváťáky, budeme od letošního září poskytovat učňům stipendium,“ uvedl krajský radní za oblast školství ZdeněkKraus.

Dodal, že finančně podporováni budou zámečníci, strojní mechanici, nástrojaři, obráběči kovů, ale také elektrikáři, instalatéři, klempíři, tesaři a zedníci.

VPardubickém kraji si děti mohou opříspěvcích na učilištích jen zdát. „Zatím jsme ostipendiích nejednali,“ řekla krajská radní Jana Smetanová.

Vtomto roce přijdou hradecký kraj stipendia na 480tisíc, po třech letech to bude až pět milionůkorun.

Eva Rothová