„Se stavem podzemní vody jsme spokojeni, protože naše zdroje jsou hodně hluboko a zatím se nám nikde neprojevuje to, že letos nebyla žádná sněhová pokrývka," uvedl Dušan Tér, ředitel Vodovodů a kanalizací (VAK) Náchod.

Na letošní zimě naopak ještě zdejší vodárny vydělají. Zásobují totiž pitnou vodou také Hradec Králové a okolí a krajská metropole má čerpání z jejích běžných zdrojů vody limitováno. „Jsou omezováni poměrně malou hloubkou podzemní vody v jejich zdrojích. Ty jsou ovlivňované sněhovou pokrývkou na Orlických horách. Když je hodně sněhu a dlouho, tak omezováni v čerpání nejsou. V opačném případě ale musejí zachovat určitou hladinu spodních vod s ohledem na živočichy žijící okolo Třebechovic pod Orebem, a tak v období května až konce června musejí odběry vody omezit. Po letošní zimě to vypadá, že budou hodně omezováni a my z toho budeme naopak těžit," vysvětlil Tér. Ze zdejších zásob v Polické pánvi se totiž bude čerpat více vody pro Hradecko.

Větší obavy z nedostatku vody mají rybáři. „Po letošní zimě je v řekách a vodních nádržích vody hodně málo. Nyní je výška hladiny řeky na úrovni, která je běžná koncem července a v srpnu, když je suché léto. Prozatím to však na rybaření v řece velký vliv nemá. Problém při rybaření je na přehradě Rozkoš, která je hodně odpuštěná a nová voda nepřitéká. Na březích hodně bláta," zhodnotil situaci Milan Balcar, předseda Českého rybářského svazu místní organizace Náchod.

Situaci by zachránil dlouhodobější vytrvalý déšť. „Pokud nezačne pršet a bude suché a teplé léto, tak nastane katastrofální situace. To by byl ve vodě nedostatek kyslíku a ryby by začaly hynout. Proti tomu se žádné opatření dělat nedá, obzvláště ne na přehradě," uvedl Milan Balcar a ještě dodal: „Kapři zase tak nároční na kyslík nejsou, ale dravé ryby ano. Na rybnících si rybáři pomáhají instalací vrtulí na hladinu, které k částečnému okysličení pomohou. Na řekách se ryby poschovávají do různých zákoutí, kde léto přečkají. V řece se voda okysličí jak proudí. Vše je ale odkázané na osud přírody."

Co bude ve studních?

Obavy z nedostatku vody mají také majitelé studní. „Prozatím jsme žádný velký pokles hladiny vody ve studni nezaznamenali, ale pokud bude nadále takovéto sucho, tak se to určitě projeví. Vždy, když je suché léto, tak je hladina minimální. Po letošní zimě to bude asi ještě horší," uvedla majitelka studně Iveta Tóthová.

Pro místní vodárny VAK Náchod zřejmě budou přípojky, na kterých není instalován vodoměr. „Máme okolo tisíce čtyři sta paušálních odběrů a to se vždy, když je suší počasí, projeví na zvýšeném odběru. Z toho máme strach. Majitelé si tyto přípojky ještě různě na černo propojují, to způsobuje značné ztráty. Tito odběratelé mají roční paušál, ale v takovýchto podmínkách se zvýší odběr natolik, že to je pro VAK fakturačně prodělečné," uvedl Dušan Tér.