I když letošní sezona začala na jaře pro piloty špatným počasím, v průběhu roku se podařilo vše dohnat. Pro hronovský aeroklub to byla nakonec velice úspěšná sezóna. Bylo jak dostatek létání na letadlech, podařilo se dosáhnout i řady úspěchů. Nejdůležitějším kritériem ale nakonec bylo, že se během sezony žádné letadlo nerozbilo a všichni ji přežili ve zdraví a mohli se sejít na závěrečném zavírání nebe. Piloti z hronovského aeroklubu zakončili letošní sezonu závěrečnou schůzí, kde hodnotily všechny dosažené výkony a celkovou činnost klubu.

Dokud nenapadne sníh, budou létat

„Neznamená to ale, že už nemůžeme létat. Pokud budou příznivé povětrnostní podmínky, tak se může pokračovat létáním ve vlně. Samba, naše nové letadlo, které tahá větroně, má možnost létat celý rok, a tak pokud nenapadne sníh, může se létat. Není to ale létání na výkony, ale pouze pro radost," uvedl sportovní komisař klubu Antonín Teichman.

Uvedl, že letošní sezona dopadla celkově výborně. Úroveň v klubovém létání se však hodně zvedla po celé republice. Hronovský klub už nezáří v popředí jako dříve, ale i se šestnáctým místem v republice jsou všichni spokojeni.

Mladí na závodech ukázali, co v nich je

„Měli jsme však řadu úspěchů na soutěžích, kde vynikala zejména Klára Teichmanová a David Mach. Zorganizovaly jsme opět tradiční Orlíkovské přeháňky, kde David zazářil a vyhrál vítězný pohár. Probíhaly i další kvalifikace, při kterých se plní odznak a stříbrné Céčko, které nakonec získali tři piloti. Zlaté „Céčko" má i David Mach. Velký úspěch udělal Martin Ondráček, který splnil zlaté „Cé" s třemi diamanty. Takové ocenění vlastní od počátků plachtařského létání zhruba od dvacátých let do dnešní doby pouze sto třicet Čechů. Pro splnění něčeho takového je potřeba absolvovat tři sta kilometrový přelet na uzavřené trati, pět set kilometrů uletěných volně a převýšení pět tisíc metrů. Dosažení těchto výkonů trvá někomu celý život a někdo toho nedosáhne vůbec. Je to tedy velký úspěch," okomentoval úspěchy Teichman.

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ PILOTI Aeroklubu Hronov na snímku nahoře. Zleva druhá Klára Teichmanová, uprostřed vítěz letošní sezony David Mach a třetí Martin Ondráček, držitel zlatého „Céčka“ s třemi diamanty. Na snímku vpravo David Mach přebírá pohár vítěze sezony.

A jaká klání čekají v novém roce samotné piloty? „Velkým úspěchem je, že se Klára Teichmanová probojovala do výběru a příští sezonu už bude v reprezentačním týmu ČR. Pro toto splňuje podmínky jako osmý junior. Dalším, kdo k tomu má také hodně blízko, je David Mach, který se tam určitě probojuje příští rok, jelikož potřebuje pro splnění podmínek odlétat ještě jednu sezonu," uvedl Antonín Teichman.

Úspěšní: Vždycky je co zlepšovat

Letošní sezona dopadla dobře pro dva místní juniory a i jejich hodnocení je pozitivní.

„S letošní sezonou jsem velice spokojená a mám velikou radost, že jsem se dostala do reprezentačního týmu. Hodně ale bude záležet i na nadcházející sezóně. S výsledky jsem celkem spokojená, ale vždy to může být ještě lepší. Už se těším, až přijde jaro a začne se znovu létat. Těším se na zdejší juniorské závody a chtěla bych se umístit co nejvýše. Výhoda bude v tom, že dobře známe místní podmínky. Létat se bude po tratích, které máme hodně prolétané, a tak víme, co můžeme kde očekávat," svěřila se Klára Teichmanová.

Se svými výsledky je spokojený také David Mach, který ukázal ostříleným pilotům, že i s mládím se musí počítat a na letošních Orlíkovských přeháňkách stál na stupni nejvyšším.

„I když nevyšlo vše podle představ a stále je co zlepšovat, s letošní sezonou jsem celkem spokojený. Za to, že jsem mohl hodně létat, musím poděkovat zejména vlekařům, kteří si na mně udělali volno a vytáhli mě do vzduchu vždy, když jsem je požádal. Velikou zásluhu na výsledcích a mých výkonech mají především rodiče, kteří mě podporovali zejména finančně, jelikož jako student ještě příjmy nemám. Hodně mně pomohl také otec, který je mým výborným trenérem," pochvaloval si David Mach.

Piloti ale jen nebilancují, ale hledí k tomu, co čeká hronovský aeroklub v příští sezoně.

Dva roky se snažil aeroklub žádat o uspořádání oficiálních závodů na úrovni mistrovství republiky. Jelikož letiště nepatří k největším, volilo se pořádání mistrovství republiky juniorů. Klub má v současné době čtyři juniory, kteří mohou závody létat. Kapacita závodů je do čtyřiceti pilotů, takže pro takové závody by letiště parametry splnilo.

Aeroklub ČR vybral letiště Velké Poříčí

„Aeroklub ČR nakonec vybral letiště ve Velkém Poříčí pro příští rok na uspořádání těchto závodů. Je to splnění snu členů zdejšího klubu. Pokud ještě máme sílu, chtěli jsme takový oficiální závod uspořádat. Závody se budou konat od 13. do 25. července. Před závodem se ještě bude konat akce nazvaná projekt pro juniory. To znamená, že se junioři sjedou už týden před závodem. Zdejší klub mládež významně podporuje, proto nás těší i toto setkání. Pořádání závodů je velká zodpovědnost, ale zkušenosti máme, tak se to určitě podaří. Pro naše piloty to snad bude velká výhoda, protože budou v domácím prostředí," doplnil Antonín Teichman.

Na republikové úrovni se létají tři závody. Plachtařské mistrovství České republiky, kde létají jak junioři, tak i senioři. Dalšími jsou plachtařské mistrovství regionů a mistrovství republiky juniorů. Na letišti ve Velkém Poříčí se tak bude konat jeden z nejvýznamnějších závodů.

Piloti z Aeroklubu Hronov se také dohodli, že se bude pokračovat v tradici a i v příštím roce uspořádají už 13. ročník Orlíkovských přeháněk. Ty se budou konat opět druhý týden v srpnu.