Bez nadsázky v jednom kole jsou v posledních dnech zaměstnanci pneuservisů napříč republikou. S 1. dubnem totiž skončila povinnost mít na automobilech zimní pneumatiky a mnozí řidiči nyní přezouvají do letního. „Poslední dobou je to opravdu velký nápor a jsme rádi, že si odpočineme alespoň přes noc,“ uvedl Jan Fraňo, majitel hradeckého pneuservisu Dědeček JF Cars, kde denně projde „jarní procedurou“ na 30 automobilů a čekací doba se pohybuje v řádech dní. „Největší nápor již odpadl a jsme schopni řidiče objednat do čtyř dnů,“ dodal Jan Fraňo s tím, že výměna kompletní sady pneumatik, a to včetně dohuštění a vyvážení, se pohybuje v rozmezí od 400 do 700 korun.

S delší čekací lhůtou než v Hradci musejí počítat motoristé na Jičínsku. Například v Pneuservisu Jičín - K&T je nyní objednací doba až 14 dní.

Stavba přeložky u Opočna.
Řidiče čeká peklo za volantem. Opravy silnic spolknou rekordní částku

„Jedeme přes sto procent a denně uděláme 20 až 30 automobilů,“ uvedla jednatelka Pneuservisu Jičín - K&T Alena Králová. Podle ní jsou mezi zájemci o přezutí i tací, kteří chtějí, aby měl pneuservis delší otvírací dobu. „Ptají se nás, proč nemáme otevřeno třeba do osmi do večera. Ale to se nedá zvládnout, i my si musíme odpočinout. I proto zatím neděláme geometrii, ta přijde na řadu teprve poté, co odezní frmol s přezouváním kol, tedy někdy na konci dubna,“ dodala jednatelka pneuservisu, kde se cena přezutí odvíjí od potřeb zákazníků: „Pokud děláme celá kola bez sundání, cena se pohybuje kolem 500 korun. A když se demontují kola z ráfků, vyjde to na 750 korun.

Kolik zaplatíte za výměnu kol? Přehození kompletní sady pneu včetně dohuštění a vyvážení 400 až 750 Kč.

Na horách už nečekali

V Krkonoších většina motoristů zpravidla přezouvá až po půlce dubna. Aktuální dvacítky na teploměru to změnily. I u zdejších pneuservisů je teď plno. „Čekací doba se pohybuje mezi třiceti až čtyřiceti minutami, což je podobná situace jako na začátku zimy,“ upozornil Miloš Krčmář, majitel Pneuservisu Trutnov. Ve špičce zvládne odbavit až 60 aut denně. Nejméně zaplatí ten, kdo už má připravené pneu na diskách. „Základní cena bez vyvážení je 250 korun. Kdo ale požaduje převlékání z hliníkových disků, zaplatí i s vyvážením kol zhruba 700 korun,“ dodal Miloš Krčmář.

Výměna zimních pneumatik za letní sice není vyžadována, ale určitě je žádoucí sama o sobě.

„Zákon řidičům jasně nenařizuje povinnost výměny zimních pneumatik za letní. Mnoho řidičů proto používá zimní pneumatiky k celoročnímu ježdění. Směs použitá pro zimní pneu je měkčí a přilnavější než ta v letních a ve vyšších teplotách mění vlastnosti. Dezén zimních pneu je pak uzpůsoben k odvádění vody, je hlubší a nemá takovou styčnou plochu s vozovkou. To vede k výraznému prodloužení brzdné dráhy,“ uvedl Fraňo.

Zakončení lyžařské sezony ve skiresortu v Peci pod Sněžkou.
FOTO: Zima uplavala. Pec se rozloučila s lyžařskou sezonou