„Bylo mně hloupé pořád natahovat ruku a žádat rodiče o peníze. Na brigády jsem chodila od šestnácti let, najít nějaké místo byl tehdy opravdu problém,“ vzpomíná už dostudovaná Radka z Jičína. „Za osmdesát korun za hodinu nevstanu z postele,“ říká s úsměvem sebevědomý kuchař Tomáš, který skládá maturitu v jedné z novopackých škol. Na nedostatek příležitostí v oboru si opravdu nemůže už nyní stěžovat.

Šestnáctiletý Zbyněk dochází na brigádu do pekárny pravidelně každou sobotu, za hodinu tu bere k devadesáti korunám a očekává, že práce pro něho bude i v letních měsících. Chce si našetřit na kajak.

Oslovili jsme největší firmy v Jičíně, které hledají stálé zaměstnance. Na náš dotaz nezareagovaly. Valdická stavební firma Staving se ozvala, ta však nemá o studenty zájem. Firma Freudenberg v Dolní Nové Vsi u Lázní Bělohrad už nemá o studenty zájem. „Brigádníky využijeme, nicméně se nám jich hlásí více než potřebujeme,“ uvedla Romana Orctová.

Kdo stále hledá pomocnou ruku je Jahodárna Čejkovice. Potřebují zde brigádníky na sklizeň jahod s odměnou 120 korun na hodinu, předpokládané zahájení prací je poslední týden v květnu.

Volná místa také nabízela Kavárna Ondráček Jičín, a to s platem 97 korun na hodinu jako obsluha. Práce je vhodná pro studenty středních škol, místa jsou ale již zaplněná.

Kdo hledá, ten najde

Digi guru - brigádu pro digitální nadšence nabízí například Česká spořitelna v Jičíně. Získáte zde přístup k nejnovějším trendům v digitálu, skvělý přehled v bankovním oboru a možnost zdokonalit se v něm.

Bezmála 1400 tablet extáze a 80 gramů kokainu zajistili v minulých dnech na Jičínsku královéhradečtí celníci.
Kokain a extázi si vezl pro vlastní potřebu

Na léto se z vás může stát i promotér kuchyňských spotřebičů. Předvádět budete například smoothie maker, multifunkční hrnec nebo gril, vše spojené s degustací v prodejnách Expert elektro.

Výplatu 150 Kč čistého za hodinu a příplatek 6 Kč/km zasílá firma ihned po akci.

Na léto se můžete stát také cestovatelem: CK HOŠKA TOUR hledá pro letní sezonu nové průvodce do svého týmu. Přijímá i brigádníky se znalostí dvou cizích řečí.

Brigádníky by rádi využili například i v Zemědělském podniku Dolany na Náchodsku. „Lidé nemají zájem, je to rok od roku horší. Na sklizeň nabíráme lidi z Ukrajiny,“ konstatuje Jiří Fišer.

Práce je hrazen úkolově, a tak si tu studenti, kteří nestačí pracovnímu tempu, vydělají tak na suchý rohlík a vodu.

Podnik Ametek v Náchodě se specializuje na výrobu elektromotorů pro menší spotřebiče, jde o práci na lince. Už nyní zde mají přihlášeno čtyřicet studentů, které zaměstnají podle potřeby podniku. Někteří chodí do práce i ve všední den odpoledne. Za hodinu si tu vydělají 117 korun hrubého.

Ilustrační foto.
Kopidlno bude neprůjezdné