Ten se současně vzdal i mandátu zastupitele.

Šubert, který na radnici zodpovídal mimo jiné za řešení situace s nyní uzavřeným prameníkem minerálky Ida, své rozhodnutí zdůvodnil zdravotními potížemi v posledních týdnech.

„Není to pro mě vůbec jednoduchý krok, rozdělaných projektů a plánů mám mnoho, ale musel jsem si připustit i svůj věk, kdy jen chuť a vůle nestačí," uvedl Šubert.

Čtvrteční schůzka náchodské koalice s opozicí se zaměřila na hledání postupu při projednávání programu jednání zastupitelstva města, které se uskuteční hned v po víkendu v pondělí. Na přetřes přišlo především téma, které v oficiálním programu jednání zastupitelstva chybí, což je prameník zvaný Kaplička nabízející závadnou minerálku. Téma přitom patří nyní k nejdiskutovanějším a nejen obyvateli Náchoda sledovaným.

Na rezignaci místostarosty včera reagoval i náchodský zastupitel a místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): „Rezignaci pana místostarosty Šuberta chápu jako projev sebereflexe náročné práce ve vedení Náchoda, vyvodil z událostí politickou odpovědnost. Jeho čin je gesto hodné politika."

Své řekla i opozice

Na odstup místopředsedy Šuberta pochopitelně zareagoval i opoziční zastupitel Aleš Cabicar: „Rezignaci místostarosty chápu jako přihlášení se k odpovědnosti za čtyři roky trvající ignorování požadavků úřadů ohledně kontaminovaného prameníku, které vyvrcholilo v nepřehlednou a neřešitelnou situaci. Na druhou stranu ovšem považuji za lidské mu poděkovat za dosavadní působení na radnici a realizaci jiných projektů."

Dá hlavu na špalek

„Na pondělním jednání sám předstoupím před zastupitele a navrhnu na program jednání bod týkající se vyslovení důvěry či nedůvěry pro mou osobu, tedy zda mám či nemám nadále zastávat pozici starosty města," sdělil včera našemu Deníku jako prvnímu náchodský starosta a poslanec Jan Birke (ČSSD). K rezignaci prvního místostarosty se vyjádřil, že mu v dané chvíli nezbývá nic jiného, než jeho rozhodnutí respektovat.

Mluvčí radnice Nina Adlof již uvedla, že Šubertova nástupce by měli zastupitelé zvolit 11. dubna.