„Za poslední měsíc jsem podepsal jen dvě žádosti. Od vypuknutí krize jsme měli čtvrnáct žádostí, u dvanácti jsme povolení vydali, ve dvou případech to bylo zastaveno. Žadatelé nedoložili potřebné podklady,“ sdělil ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák. Úřad se podle něho snaží žadatelům vyhovět. „Upřednostňujeme, aby zaměstnavatel fungoval i nadále a zaměstnanci tam zůstali,“ vysvětluje. Pod〜niků, kde byla kvůli nedostatku práce lidem zkrácena pracovní doba, a tím i výdělek, však může být víc. Zaměstnavatelé, kde funguje odborová organizace, totiž nemusejí o zkrácení pracovní doby žádat.

Dvanáct povolení podle něho není moc, což souvisí s vhodnější strukturou zaměstnavatelů v krajském městě a jeho okolí. V jiných okresech je situace horší. To se odráží také v míře nezaměstnanosti za duben, která v hradeckém okrese narozdíl od republiky i kraje stagnovala. Po měsících růstu vyvolaných krizí se v dubnu míra změnila jen zanedbatelně. Vzrostla o pouhou setinu procenta ze 4,90 na 4,91 procenta. „Koncem dubna registroval Úřad práce v Hradci Králové 4345 dosažitelných uchazečů o zaměstnání, z toho 2227 žen, to je nárůst o dvanáct uchazečů,“ uvedl ředitel Horák.

Žádné skokové zvýšení nezaměstnanosti na Hradecku neočekává ani v dalším měsíci. „Není žádný důvod, aby se květen výrazně lišil od dubna. Ačkoliv je hodně vlivů, které nelze odhadnout, tipnul bych si, že i v květnu bude pokračovat stagnace,“ odhaduje. Podobný názor má také prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel. „Očekáváme, že k další stabilizaci by mohlo dojít k květnu a v červnu, kdy by míra nezaměstnanosti mohla zůstat na stejných číslech,“ uvedl.