Bohužel, zápis do české Guinessovy knihy rekordů z toho nebude. Problémem se stala přirozená zkáza některých dýni. Protože akce nakonec trvala dva týdny, některé „Halloweeny“ shnily a skončily na kompostu. „Jednalo se o 314 kusů. V areálu zahrady jsme navíc spočítali dalších 814 ozdobených dýní,“ vysvětlila Jana Myslivečková, vedoucí propagace zoo. To je celkem 1124 dýní.

Za rok další pokus

Dosavadní rekord přitom činil 1023 kusů, takže rekord se podařilo vytvořit. O zápis ale zahrada žádat nebude. Zkušenosti, které letos získali ale chtějí využít příští rok. Například rychleji shnily ty dýně, v kterých byl umístěny rozsvícené svíčky.

„Pokud se nám podaří zajistit stejný počet dýní jako letos, pokus o rekord zopakujeme a vyhlásíme to hned od začátku Týdne duchů,“ prozradila Myslivečková.

A jak skončí dýně z Týdne duchů. Nahnilá zelenina poputuje na kompost. Použitelné dýně využijí ošetřovatelé při krmení, například slonů nebo opic.

Další akce pro děti

Už brzo bude mít šanci veřejnost opět pomoci s výzdobou zahrady. Blíží se Vánoční zoo, která začíná už 28. listopadu. Oddělení propagace opět připravuje pro školy akci, při které děti zdobí jeden z mnoha vánočních stromků svými ozdobami. Za odměnu si mohou prohlédnout zoo „Přestože jsme ještě akci nevyhlásili, už se nám ozvalo několik škol, které chtějí přijet,“ vysvětlila Myslivečková Přihláška bude už brzo zveřejněna na internetových stránkách zahrady.

V minulých letech byl o akci velký zájem, přijížděly školy nejen z Královédvorska, ale celých Východních Čech.