Přestože některým zdatnějším výletníkům zvyklým z minulých ročníků na „dvacítku“ se 15 kilometrů zdálo málo, nakonec většina z nich nachodila víc, než kolik bylo avizováno. „Tak to bude určitě více než 15 kilometrů,“ koukal na kontrolním stanovišti do ofoceného plánku trasy jeden z účastníků sobotního pochodu. Odhadoval, že podle mapky je tak v polovině a přitom v nohách má dobrých deset kilometrů. To ještě on ani mnozí další netušili, že test turistické a hlavně orientační zdatnostina ně teprve čeká. Na polické straně Broumovských stěn totiž fáborků ukazujících směr trasy moc nebylo a někde udávaly špatný směr. V konfrontaci s popisem na papírové mapce pak realita trasy nesouhlasila. „Úplně jsem ztratil orientaci, a to si myslím, že se tady docela vyznám,“ svěřil se nám v cíli jeden z účastníků pochodu. Jak se s návratem dalších pochodníků do cíle na křinickém hřišti ukázalo, nebyl v tom tápání sám.
„Aspoň jsem si prošel některá místa, která neznám,“ viděl klad na nečekaně zpestřeném pochodu. „Počasí se naštěstí vydařilo a nikdo se neztratil, což je nejdůležitější,“ uvedl bývalý starosta Křinic Martin Šleis, který pamatuje, že při nejsilnějších ročnících pochodu vyrazilo na trasu až šest stovek pochodníků.
Po letošní zkušenosti si podle slov křinické starostky Libuše Rosové organizátoři pro příští ročník vytyčí trasu pochodu po stávajících turistických značkách – tím se předejde riziku, že by někdo opět chtěl práci pořadatelů ničit.


Tradiční součástí Pochodu Hvězdeckým pohořím je soutěž v požárním sportu „O putovní pohár starostky obce“, který pořádá SDH Křinice. Zatímco výletníci hledali ty správné značky ve svěží jarní zeleni bukových listů, u fotbalového stadionu se deset mužských a sedm ženských požárních družstev snažilo zakončit požární útok v co nejlepším čase. Z vítězství v mužské kategorii se radovala Lhota a mezi ženami hasičky z Rožmitálu. Podrobné výsledky přineseme zítra. I tato hasičská soutěž se dočká změny. Tou by měl být jiný termín konání, který by se nekřížil s datem pochodu.