V konkurenci patnácti hodnocených měst Královéhradeckého kraje se právě Nové Město nad Metují umístilo hned druhé za vítěznou Novou Pakou a o jeden stupínek vylepšilo svou loňskou pozici, kdy skončilo v krajském kole bronzové.

„Každopádně nás umístění na druhém místě těší, i když výsledek v této soutěži nijak nepřeceňujeme,” reagoval včera novoměstský starosta Petr Hable.
Města, mezi nimiž byli celkem čtyři zástupci z Náchodska, byla ve výzkumu hodnocena na základě padesáti kritérií rozdělených do šesti oblastí: podnikatelské prostředí, kvalita lokality, pracovní trh, kvalita veřejné správy, cenové podmínky a telefonický průzkum mezi podnikateli. Nové Město nad Metují si velmi dobře vedlo v oblasti pracovního trhu a cenových podmínek. „Máme určitou výhodu v tom, že máme celkem nízkou nezaměstnanost. To se pak promítne i do dalších faktorů, které se porovnávají,” říká novoměstský starosta.

Kromě celkového vyhodnocení se rozdávala i dílčí uznání. Zde triumfoval Náchod v kategorii za nejvyšší spokojenost podnikatelů s cenovou úrovní, Broumov byl pochválen za zlepšování podmínek pro velké firmy a Nové Město nad Metují za nejlepší emailovou komunikaci. „Snažíme se komunikovat se všemi co nejotevřeněji - ať už prostřednictvím elektronické pošty či ústně. A podle ocenění se nám to snad daří,” dodává starosta Petr Hable.