Po přivítání a symbolickém přípitku na zdárné absolvování závodu se všichni zapsali do pamětní knihy, kde měli za úkol napsat jejich předpokládaný čas, za který devadesátikilometrovou trasu zdolají.

Po návratu zkontrolují své tipy

„Po vašem návratu doplníme váš oficiální čas a zkontrolujeme, jak si kdo věřil," řekla starostka a dodala: „Je potěšující, že se i lyžaři z Police a broumovského výběžku chtějí zařadit mezi limitovaných 15 800 účastníků hlavního závodu. A mezi více než sedmdesát tisíc lyžařů, kteří se v průběhu doprovodného programu Vasova běhu, který je ve Švédsku, významnou událostí, zúčastní."

Jak odvážlivce vůbec napadlo zúčastnit se extrémního závodu, objasnil vedoucí výpravy Jan Martinec: „Nápad vznikl na oslavě padesátých narozenin, kdy jsem si řekl, že nám zbývá posledních pár let, kdy můžeme ještě něco dokázat." Ten vyzval všechny závodníky ke slibu. „Budeme utíkat, jak se dá, že nás ani autobus nedostihne a to jezero překonáme, přeplaveme, přebrodíme a nebo oběhneme až se dostaneme do cíle a pokud možno podle pravidel," uvedl.

Všichni závodníci odjížděli plni elánu s očekáváním neopakovatelných prožitků.

„Už se moc těším, bude to zážitek. Trochu se ale bojím, protože to je dost dlouhé. Ujela jsem ale Jizerskou padesátku, a tak ještě jednou tolik a dopadne to. Třeba. Natrénováno letos moc nemám, na běžkách asi šedesát kilometrů a něco naběháno. Za ty roky, co lyžuji, si však věřím, že ty síly někde nahrabu. Bude alespoň zábava. Jde o to dojet a mít zážitek na celý život, protože se tam už třeba nikdy nepodívám," svěřila se před odjezdem polická běžkařka Anna Beranová.

Jel si vysoutěžit manželku

Za neopakovatelnými zážitky zamířil také Luboš Binar z Police: „Hrozně se těším, proto jsem se taky přihlásil. Natrénováno něco mám, ale na lyžích určitě ne, při tomto počasí. Jedeme si hlavně užít," dodal Binar.

Za zcela jiným cílem odjížděl na závod Martin Czinner. „Já se těším velice, protože to je velká výzva. Jedu tam se svým nastávajícím tchánem a jedu si tam vyjet manželku. Pokud nezajedu dobrý výsledek, tak mně dceru nedá. Budoucí manželka nejede, zůstala doma a bude nás sledovat v televizi. Mám za sebou několikrát Bobolopet v Jizerských horách, kde trať měří také 90 km, což je příprava na Vasův běh. Doufám, že po návratu manželku získám. Bonusem je sázka s bratrem o prase a sud. Určitě by bylo skvělé přivést si domů manželku, prase i sud. Co víc bych si mohl přát. Tchána ale na trati likvidovat nebudu, protože ho mám rád. Jsem z Liberce, ale jedu hájit barvy Suchého Dolu za Sucháč ski team," žertoval o účasti na závodu Martin Czinner.