Čtenářka se ptá: Pomáhá pití čaje na posílení imunity?A jaký čaj je lepší? zelený, černý, nebo ovocný?

Odpovídají lékárnice z lékárny v nemocnici v Broumově.

Základem pro posilování imunity je pravidelná a vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály, zejména na selen a zinek. Důležitý je dostatečný přísun tekutin, který lze doplnit i pitím čaje. Zelený i černý čaj se vyrábějí z listů čajovníku čínského, každý ale jiným postupem. K posílení imunity je vhodnější pro své obsahové látky zelený čaj, u něhož jsou zkoumány i jeho účinky antioxidační a protinádorové. Důležitý je postup přípravy tohoto nápoje. Lístky zeleného čaje se zalévají vodou prošlou varem, ale zchladlou přibližně na 70 80 °C, doba luhování je různá a záleží na konkrétním čaji. Bylinné směsi na posílení imunity zpravidla obsahují kořen třapatky (echinacey), šípek, květ černého bezu a plod rakytníku, které příznivě působí na odolnost organismu, dále jsou zastoupeny složky ovlivňující trávicí systém, např. nať meduňky a máty. Pití čaje lze tedy jedině doporučit.