V minulých dnech si návštěvníci parku mohli všimnout úprav právě v okolí pomníku. Vzhledem nevhodnému umístění pod skupinou vzrostlých stromů byla kořenovým systémem narušena jeho statika a kamenný kruhový obklad. Stromy také svými větvemi zasahovaly nad bustu a tím docházelo k jejímu znečistění. Proto bylo rozhodnuto o přemístění pomníku na vhodnější místo. Pomník byl posunut o 4,5 metru na volné prostranství tak, aby bylo zachováno jeho původní nasměrování ke vstupu do parku.

Pro přestěhování Jiráska byl vybudován nový stabilní základ pro podstavec, rozprostřen nový štěrkový podklad, proběhlo kompletní očištění všech pískovcových částí pomníku od mechu a nečistot na podstavci i na kruhových pískovcových stupních. Byly také usazeny nové pískovcové stupně a podstavce.

Opravena byla rovněž samotná busta Aloise Jiráska, která omládla pod rukama restaurátora Petra Tomáše. „Rekonstrukce zahrnovala celkové zpevnění busty, tmelení výdrolků a mechanických poškození včetně barevné retuše,“ uvedl restaurátor Petr Tomáš, který zajistil i kompletní zpevňující a biocidní ochranu všech pískovcových částí pomníku.