Za potřeby pro prvňáka mohou rodiče utratit až několik tisíc korun.

A není to zdaleka všechno, samozřejmě záleží na každé škole, co vše do seznamu školních pomůcek zařadí a co ne, ale seznamy se ve většině věcí shodují. Nejedná se pak jen o psací a výtvarné potřeby, ale například i o aktovku nebo cvičební úbor na hodiny tělocviku.


Ceny výrobků jsou rozdílné, zatímco jedna školní taška vás může přijít například na 1249 korun, druhá také na 349 korun. Samozřejmě ani zde se nevyplatí kupovat to nejlevnější. Výbava dítěte tak může přijít rodiče až na několik tisíc korun. Pomůcky pro prvňáka jsou pak bezesporu nejdražší.
Většina rodičů je dobře připravena alespoň na první třídu. „Aktovku a penál už máme dlouho, zbytek kupujeme postupně, ale také nám toho moc nechybí,“ prozradila Eva Vojáčková.


S nabídkou školních pomůcek začala také obchodní centra, která je na svých pultech nabízejí už od počátku srpna.
„Nákup pomůcek zaznamenáváme asi od minulého týdne, zájem se pomalu zvyšuje. Nákupy pak většinou vrcholí poslední týden prázdnin a začátkem školního roku,“ uvedla pracovnice Papírnictví Tokošovi v Rychnově nad Kněžnou Martina Jaroměřská. Podle jejích odhadů utratí rodiče v průměru asi šest set korun pouze za papírenské zboží. Podobný pocit má také pracovnice Papírnictví Vamberk Hana Viďourková: „Samozřejmě je rozdíl mezi prvňákem nebo deváťákem, včera zde nakupovali rodiče pro dva žáky osmých tříd a utratili asi tisíc korun.“


Již druhým rokem platí zákon, díky němuž mohou rodiče zažádat o tzv. „pastelkovné“. Jedná se o příspěvek na nákup školních pomůcek pro prvňáka.