Všechny pozemky jsou součástí nemovité kulturní památky „pevnost Dobrošov – pevnostní systém“ a jsou zapsány v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Československý stát nabyl pozemky na základě výkupu půdy resp. bezplatného odevzdání majetku do vlastnictví československého státu podle zákona z roku 1948.

„Převodem pozemků došlo ke sjednocení vlastnictví pozemků a staveb na nich postavených. Ostatní pozemkové parcely budou využívány k přehlídkám vojenské techniky a k historickým akcím,“ vysvětlila Tereza Frančová z ÚZSVM a dodala, že dva z celkově předaných pěti pozemků jsou vedeny jako stavební parcely. Jeden pozemek je zcela zastavěn stavbou pevnostního objektu N – S 73 Jeřáb a na druhém pozemku stojí pevnostní objekt N – S 80 Jirásek. Oba pevnostní objekty vlastní Královéhradecký kraj. Pěchotní srub Jeřáb je jedním z celkového počtu tří zcela dobudovaných pevnostních objektů na Dobrošově a je součástí dělostřelecké tvrze Dobrošov, která byla vybudována v rámci výstavby pohraničního opevnění z let 1937 až 1938.

Vzhledem ke své poloze a výbornému výhledu do údolí řeky Metuje měl být tento pevnostní objekt ještě osazen pozorovacím zvonem, který by řídil palbu dělostřelecké baterie. Tato baterie byla umístěna v objektu Zelený. Po Mnichovské dohodě byly však veškeré práce zastaveny a k umístnění pancéřového prvku nikdy nedošlo. Pevnost Dobrošov je často navštěvovaná památka, o kterou se stará Regionální muzeum v Náchodě. Součástí prohlídek je kromě pevnostních objektů i cca 1 750 metrů spojovacích chodeb v hloubce 20 až 39 metrů.

RUINY A SUŤ POD NÁCHODSKÝM zámkem začne tento týden pomalu mizet. Na čištění plochy po bývalé Tepně  se bude makat celé prázdniny.
Zbořeniště po Tepně přes prázdniny zmizí, město má šanci na novou čtvrť