Vosí ataky zahubí i slabší včelstva

„Letošní výskyt vos je oproti předchozím letům daleko vyšší a to z důvodu velmi hojné nabídky sladké medovice, kterou v lesích produkují například mšice a puklice a jíž se vosy živí,“ vysvětlila přemnožení vosí populace Simona Adamcová, včelařka z Rokytníku. Jak dodala, nyní již v přírodě nic nekvete, většina semen dozrála, nabídka sladkého nektaru došla a hladové vosy, jež opustily vosí báň, se stahují k lidským obydlím. Tam vyhledávají další zdroje potravy, kterými jsou převážně sladké nápoje, zmrzliny či spadané ovoce, protože potřebují ke svému životu sacharózu. „Vosy jsou nebezpečné i pro slabší včelstva, která my, včelaři, musíme bránit zúžením průchodů do úlů, aby vosy nemohly včely oloupit o jejich zásoby, čímž by jim zajistily jistou smrt,“ popsala nálety hladových vos Simona Adamcová, která jako prevenci volí pouze silná a zdravá včelstva.

První mrazíky jsou osudné

„Agresivní útoky vos jsou pro nás ukazatelem konce sezony a začínáme připravovat včelstva na zimu. První mrazíky vosy zahubí a přežijí jen samičky,“ popsala spojitost tohoto přirozeného každoročního jevu Adamcová.

Vosy znepříjemňují život i hasičům, kteří v případě potřeby jezdí zasahovat do veřejných budov, jako jsou školy, školky či úřady, kde odstraňují vosí hnízda. „Máme speciální vysavač, kterým se dostaneme i do méně přístupných míst, třeba mezi trámy a vosy zlikvidujeme,“ uvedl Bedřich Němeček z profesionální hasičské jednotky Náchod. Do rodinných domů jezdí hasiči velice zřídka a to jen v případě, že se jedná o akutní ohrožení na životě.

Netroufnete si sami? Zavolejte firmu!

Pokud se k boji s vosami neodvážíte sami, povolejte na pomoc firmu, která se zabývá desinsekcí – hubením hmyzu. „Nejčastěji ničíme hnízda vos na půdách pomocí speciálního chemického postřiku a s ochranným vybavením,“ popsal služby Josef Vlček, jednatel společnosti Bonus z Vysokova. Dle jeho slov je podstatné zasáhnout co nejdříve, aby vosí báň nebyla velká třeba jako kbelík. Celkové náklady vyjdou na tisíc korun bez daně.


Vosí žihadlo není žádná legrace

S končícím létem přicházejí do ordinací lékařů rodiče, jejichž děti reagují v místě vpichu velkým otokem, horkostí a někdy i zánětem. „Občas musíme nasadit antibiotika, aby zánět ustoupil, jinak doporučujeme hodně studené obklady, chladivé gely, obklady z cibule či octa a lék na alergii,“ vysvětlila způsob běžného ošetření praktická lékařka pro děti a dorost Zdena Hornychová z Náchoda. Dodala, že preventivně by mohlo působit užívání vitamínů B, které hmyz odpuzují, postřik repelentem a vyvarování se sladkostí, které naopak vosy přitahují.
„Nejnebezpečnější místa, na která vosa může dát žihadlo, jsou pusa, krk a jazyk,“ varovala lékařka a doporučila v takovém případě urychleně zajet na pohotovost, aby nedošlo k otoku a udušení.

Společně s alergoložkou Ritou Michalíkovou z Náchoda se shodují, že někteří pacienti mohou reagovat anafylaktickým šokem a jsou tak ohroženi na životě. „Každý, kdo takovou alergií trpí, by měl u sebe stále nosit balíček první pomoci. Řešením se stává i léčba specifickou imunoterapií,“ poradila alergoložka. Nezbývá než doufat, že brzy přijdou první mrazíky a vosy přestanou útočit.