Je to zkáza, která až příliš nápadně připomíná kalamitu, kterou vloni koncem června způsobilo tornádo v 15kilometrovém pásu napříč Chrudimskem.
Podobně totiž teď vypadají lesy mezi Mikulčí a Javorníkem těsně za Svitavami cestou na Litomyšl. Po obou stranách silnice jsou po úterní vichřici vzrostlé smrky zpřelámané jako sirky zhruba ve třetině výšky. Z lesa se během několika minut stala neprostupná paseka. Poškozeno je asi pět hektarů lesa.
Přehnalo se nad Mikulčí opravdu tornádo? Meteorologé zatím neví.

„Podobnou zkázu dokáže buď tornádo, nebo situace, kdy se z bouřkového mraku prudce vyleje studený vzduch a po nárazu na zem se paprskovitě rozběhne na všechny strany. Abychom věděli více, musí být nejprve prohlédnuty škody na místě a jejich prostorový charakter,“ řekl Ladislav Metelka z hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Stromy jsou u Mikulče, na obou stranách silnice, zpřelámané v několika, zhruba sto metrů dlouhých pásech. Ze silnice jsou vidět jen zbytky stromů a vypadají jak rozesetá „párátka“. Obraz smrků a borovic vejpůl je až příliš podobný s loňskou zkázou na Chrudimsku, kde bylo skutečné tornádo potvrzeno. Tam však bylo mnohem větší, následky jsou v lesích patrné dodnes. Klasická vichřice by stromy vyrvala i s kořeny.

Lesníci odhadují, že u Mikulče bylo poškozeno asi 15 tisíc kubíků dřeva. „Kalamita zasáhla především lesy na Javornickém hřebeni. Ihned se dáme do odstraňování kalamity, je to pro nás priorita. Jedná se o zlomy,“ uvedl Miroslav Bačovský, šéf svitavské lesní správy.

Výpadovka na Litomyšl byla několik hodin uzavřená , ve Svitavách byly po silné průtrži mračen zatopené nejen sklepy, ale i několik hlavních křižovatek. V Baníně padaly kroupy velikosti třešní a hasiči měli plné ruce práce v řadě dalších obcí na Svitavsku.

Dvě hodiny předtím se přehnala jen o něco slabší bouřka přes Týniště nad Orlicí, Vysoké Mýto, Ústí nad Orlicí a Českou Třebovou. I tady hasiči nevěděli, kam dřív skočit, energetici všechny výpadky neodstranili ani do včerejšího podvečera. Další bouřka včera po poledni potrápila Královéhradecko, i tady se desítky domácností ocitly bez proudu.