„Konečně došlo na prosazení rekonstrukce průjezdu městem, která se nyní realizuje,“ těší starostu, že spěje do finále náročný projekt, který v Novém Městě a jeho přilehlém okolí realizuje Královéhradecký kraj ve spolupráci se Správou železniční a dopravní cesty (SŽDC) a krajskou CIRI.

Mezi plusy lze také započítat opravu a rekonstrukci několika městských chodníků a komunikací a za zásadní starosta považuje výstavbu tělocvičny ZŠ Komenského nebo zateplení bytového domu na Rychtě.
Za nešťastné starosta považuje, že se diskuze ohledně řešení tranzitní dopravy dostala do osobní roviny napadání a podsouvání nepravdivých informací.

KASÁRNA STÁLE ČEKAJÍ NA SVÉ VYUŽITÍ
Naopak k neduhům podle starosty patří dlouholetá otázka, jak využít areál bývalých kasáren. „Bohužel revitalizace novoměstských kasáren jde z různých důvodů pomaleji, než bychom si přáli,“ mrzí starostu, že se nedaří najít nějaké zásadnější využití.

Kdo vede radniciSTAROSTA:
Petr Hable
(Volba pro Nové Město)
MÍSTOSTAROSTA:
Michal Beseda
(Volba pro Nové Město)

K plusům lze alespoň přičíst, že jsou kasárna vyčištěna od problémových staveb, jenže se nedaří najít partnera, který by smysluplně využil celý rozsáhlý areál. „Měli jsme jediného konkrétního zájemce s přímým reálným návrhem na odkoupení. Nabídku na výstavbu Kauf-landu ale zastupitelstvo nepřijalo. Vedli jsme sice spoustu dalších jednání s případnými zájemci, ale to byly spíš schůzky, na nichž se seznamovali s areálem a s podmínkami, ale bez konkrétního výsledku,“ dodal starosta.

OBNOVU KOUPALIŠTĚ CHCE PŘES 2000 LIDÍ
Na konci minulého týdne přinesli zástupci veřejnosti na MěÚ petici „Za obnovu koupaliště v Novém Městě nad Metují“ s více než 2200 podpisy. Zároveň byl městu předán i ideový návrh nového letního areálu v prostoru bývalého koupaliště.

Novoměstské historické náměstí.Zdroj: DENÍK/Pavel Bednář„V první řadě je potřeba prověřit možnosti proveditelnosti stavby v tomto území, protože se jedná o záplavovou zónu. Samozřejmě 2200 podpisů má svoji váhu. Ale to už bude úkol pro nové zastupitelstvo,“ je si vědom Petr Hable.

Radnice sice disponuje již od roku 2009 stavebním povolením na klasické koupaliště, ale jeho realizace naráží na finanční otázku. „V dnešních cenách by vycházelo na více než sto milionů korun. Zastupitelé vždy rozhodovali o tom, jestli je to z pohledu finančního pro město uchopitelný projekt – i s ohledem na provozní náklady. Vždy dostaly přednost potřebnější investice. Nyní máme návrh na úspornější koupaliště z pohledu pořizovací ceny i následného provozu, kterým se bude zabývat nové zastupitelstvo,“ říká novoměstský starosta, podle jehož slov je Nové Město v lepší finanční kondici, než bylo před čtyřmi roky.

DALŠÍ ZASTUPITELÉ:Petr Neumann, Josef Hylský ml., Jiří Krýda (všichni KDU-ČSL), Lubomír Černý, Petr Fanta, Jan Čopík (všichni ČSD), Martin Prouza, Jiří Tymel (oba Východočeši), Vilém Maur, Marie Petruželková, Jiří Hladík, Jan Němeček, Jan Neumann, Jiří Sláma (všichni Volba pro Nové Město), Zdeňka Kulhavá (KSČM), Věra Řeháková, Libor Hovorka (ODS), Libor Šnajdr (Starostové a Nezávislí), Petr Valášek (TOP 09).

„Z našeho pohledu sice splácíme stále stejnou částku úvěru ve výši pět milionů ročně, ale příjmy města ze státního rozpočtu jsou podstatně vyšší. I proto jsme mohli začít stavět tělocvičnu ZŠ Komenského prakticky za své, jsme schopni opravovat komunikace a chodníky a zabývat se projekty, které před pěti šesti lety nebyly reálné,“ říká Petr Hable.

„Velmi mne těší, že podle nezávislých agentur mohu žít a pracovat v 17. nejpřívětivějším městě pro život a v 10. nejkrásnějším městě v Čechách. Přesto mne trápí bezohlednost některých občanů při udržování pořádku ve městě, hlavně u kontejnerů pro tříděný odpad,“ dodává.

Jako úspěch vnímá i současné rozšiřování dvou viaduktů, ačkoli uzavření této spojnice s sebou přináší komplikace. Průchod pro pěší i průjezd pro automobilovou dopravu v Dobrušské ulici bude od dnešního dne uzavřen a stavba by měla být dokončena 8. prosince 2018.

VÝSLEDKY VOLEB 2014
1.Volba pro Nové Město 35,34 % hlasů (8 mandátů),
2. ČSSD 12,94 % (3),
3. KDU-ČSL 12,23 % (3),
4. Východočeši 10,86 % (2),
5. ODS 10,17 % (2),
6. KSČM 7,32 (1),
7. TOP 09 6,49 % (1),
8. Starostové a Nezávislí 5,49% (1).