Kromě toho tu ale ve zdech ekofarmy uchovávají staré tradice a dávná řemesla našich předků. Anna Tůmová je kupříkladu nejen šikovnou pletařkou, ale i zručnou přadlenou na kolovrátku, což dosvědčuje certifikátem Ministerstva zemědělství.

Naposledy svoje umění jela představit o uplynulém víkendu na 19. ročník Festivalu Pelhřimov - město rekordů“. Spolu s dalšími kolegyněmi a kolegy z týmu se pokusila překonat jejich loňský rekord v netradiční disciplíně, trefně nazvané Kompletní zhotovení vlněného svetru „Ze zad na záda“.

Osmičlenný tým ve složení Anna Tůmová (Dědov), Daniela Linhartová, Alena Rádlová, Jana Stupková, Marie Zemanová, Ines Šťovíčková (Křinice), Jana Kiedroňová a střihač Antonín Zeman se takřka přesně na den po roce vrátili do Pelhřimova s cílem vylepšit loňský rekord, který měl hodnotu 8 hodin 48 minut a 29 vteřin.

Překonali rekord

Celý výhradně ruční proces i letos započal střihač ručním ostříháním vlny z ovce. Jakmile byla vlna k dispozici, začaly přadleny příst na ručních kolovrátcích. Příze se tká ze dvou pramenů. Následuje pletení jednotlivých částí svetru, které jsou pak podle přesně stanoveného postupu k sobě sešity prošitým stehem.
Po celou dobu práce tým nervózně sledoval čas, ale už během prvních hodin bylo jasné, že rekord bude překonán. Podařilo se. Stopky rozhodčích z agentury Dobrý den se zastavily na čase 7 hodin 34 minut a 15 vteřin. Za tuto dobu dokázal vítězný tým kompletně ručně zhotovit svetr z ovčí vlny a svým časem vylepšil nový evropský rekord a v celosvětových tabulkách se posunul na šestou příčku.

„To víte, že nás pak bolely ruce, záda, krk, oči, prostě všechno. Ale výsledek stál zato,“ vzpomíná, teď už s úsměvem, na víkendovou „dřinu“ jedna ze dvou „náchodských“ členek vítězného týmu Anna Tůmová. „Na překonání rekordu jsme hodně trénovali, důležitá byla ale i taktická porada. Na ní jsme vymysleli co nejefektivnější pracovní postup a jak je vidět z našeho výsledného času, vyplatilo se,“ říká Anna Tůmová a pro zajímavost dodává, že si je při jejich konání natáčela i jihokorejská televize. Další „štací“ pro tým se zlatýma rukama bude výstava v Brně. Tam se všichni znovu sejdou a dohodnou, zda se pokusí o překonání rekordu i do třetice.

Tato celosvětová soutěž vznikla na podporu boje proti rakovině, proto bylo založeno i konto č.ú. 229756156/0300. Výtězný svetr byl věnován „Lize proti rakovině“, která ho použije do dražby.

(Klára Němečková)