Náchodský deník v této souvislosti oslovil známé osobnosti spjaté s náchodským okresem, které však nejsou spřažené s žádnou politickou garniturou, aby zjistil, jaké by zaujaly postoje, kdyby mohly jako občané prezidenta volit.


„Já osobně bych volil nynějšího prezidenta Václava Klause. Důvod je nasnadě. Jako prezident nic výrazně nepokazil, navíc tady celou dobu byl a zná dokonale české prostředí,“ řekl nám redaktor Červenokosteleckého zpravodaje Oldřich Nermuť. Podle jeho mínění je Klausův protikandidát Jan Švejnar možná špičkový ekonom, ale nikdo o něm skoro nic neví, protože pobýval mimo republiku. „Zatímco Klaus prezidentoval, účastnil se různých společenských a sportovní akcí a reprezentoval Česko v zahraničí, Švejnar se náhle zjevil na scéně bez znalostí tohoto prostředí,“ myslí si Nermuť. Ten by dosavadní Klausovo působení v roli prezidenta hodnotil podle školní klasifikace lepší dvojkou. Líbí se mu Klausův rozhled, méně už pak občasné vystupování na veřejnosti. „Klaus někdy působí trochu arogantně či ješitně. Mohl by být vstřícnější. Jinak je mi jako reprezentant země sympatický,“ dodal Nermuť.


Milan Horký, ředitel Muzea Boženy Němcové, by volil Václava Klause. „Domnívám se, že prezidentský úřad nehraje tak zásadní roli, jak se mu připisuje. Klause bych volil pro jeho čitelnost, a to i přesto, že nejsem volič ODS. Úsloví nadstranický prezident je podle mého nesmysl. Klaus vystupoval jednostranně a hájil politiku ODS. To ale myslím není v nějakém rozporu,“ uvedl Horký. Za klad dosavadního prezidenta považuje názorovou konzistentnost, za zápor sebestřednost. „U Švejnara oceňuji odvahu, že kandiduje proti Klausovi. Bylo to pro něj určitě obtížné rozhodnutí. Myslím, že je odborně fundovaný,“ doplnil ředitel Horký.


Z mladší generace jsme oslovili teprve sedmnáctiletého studenta prvního ročníku pražské konzervatoře Jakuba Štěpána z Mezilesí.

Klausovo prezidentské vysvědčení: za tři

Začínající herec teprve sedmnáctiletý studenta prvního ročníku pražské konzervatoře Jakuba Štěpána z Mezilesí by také raději viděl obhajobu prezidentského úřadu Václava Klause. „O panu Švejnarovi nevím prakticky nic, má zahraniční občanství a pro reprezentaci naší republiky by měl více vědět o naší zemi,“ domnívá se mladík, jenž si nedovede představit první dámu která neumí česky. Volba prezidenta není jednoduchá záležitost vůči politickým stranám a nedivím se, jaká je rivalita mezi prezidentem Václavem Klausem a Janem Švejnarem.


Přestože z nabízených kandidátů preferuje Klause, jeho uplynulé prezidentské období by podle školní klasifikace ohodnotil ne zrovna lichotivou trojkou. „Mám dojem, že pan prezident není až tak nestranný jak by měl být. Na druhou stranu ale snaha o zlepšení a zviditelnění naší malé republiky zde byla,“ zdvodňuje své známkování. U jeho protikandidáta Švejnara vidí klady ve vzdělanosti a snahách o ekonomické změny.


Herečku Uršula Kluková byla jedinou dotázanou, která více sympatizuje s Janem Švejnarem. „Je mladý a evidentně chce přinést změnu. To by nám mohlo jenom prospět,“ domnívá se herečka s broumovskými kořeny Uršula Kluková. A co by dala prezidentovi Klausovi na vysvědčení za jeho působení v roli prvního muže země? „Je to dobrý, tedy za tři,“ odpověděla stručně bez dlouhého váhání.


Trenér FK Náchod–Deštné Karel Krejčík by v případě možnosti přímé volby prezidenta volil toho, kdo by podporoval sport. „Jana Švejnara prakticky vůbec neznám, tak bych se spíše naklonil ke Klausovi, který má ke sportu blíže,“ domnívá se Krejčík, který doufá, že oba kandidáti chtějí pro republiku jen to nejlepší. „Je důležité, aby svá slova také uskutečňovali. Zatím je to bohužel spíše o slibech,“ dodáva.


Co se školního hodnocení týče i od náchodského trenéra si odnesl Václav Klaus za uplynule prezidentské období trojku. „Řada věcí se mu příliš nepovedla. Když bych to zase vzal z pozice sportu – konkrétně fotbalu – tak v kraji máme dvě stotisícová města, kde se hraje jedna druhá a dvě třetí ligy, což není zrovna lichotivá vizitka. Podle mého názoru by se prezident měl více zasazovat o větší podporu mládeži, podporovat různé sportovní akademie, a do nich začleňovat bývalé aktivní sportovce, protože mladí potřebují pro svůj rozvoj profesionální trenéry,“ přál by si.