Ve chvíli, kdy se objeví třeba i jeden z příznaků ucpání či prasknutí tepny, začíná jít o čas. Čím rychleji je pacient v péči lékařů, tím má větší šanci na úplné uzdravení. Každá minuta se počítá.

„Do čtyř hodin od začátku příznaků jsme schopní rozpustit sraženinu v mozku. Krajní limit je šest a půl hodiny, kdy se přes tříslo zavede katétr až do mozkové tepny a sraženina se mechanicky vyndá ven," vysvětlila lékařka neurologického oddělení náchodské nemocnice Judita Pavlištová. Potvrdila, že v tomto časovém limitu je velká šance na uzdravení, nebo jsou následky lehčího rázu.

Často se stane, že lidé příznaky mozkové příhody nepoznají, nebo je podcení. Jdou si třeba lehnout, myslí si, že se z toho vyspí. Domnívají se také, že si končetiny jen přeleželi.

„Pacienti, kteří přijedou pozdě, dostávají léky proti srážení krve, poté je čekají hlavně rehabilitace a logopedická péče. Doba léčení je u každého pacienta individuální, může trvat týdny, měsíce i roky. Snažíme se je vrátit do běžného života," konstatovala lékařka.

Světový den pro fair trade v Náchodě.
V Náchodě piknikovali a chlubili se buchtou

Náchodská nemocnice se včera poprvé připojila k akci „Čas je mozek", která se konala v budově Beránku, a to při příležitosti Světového dne boje proti mozkové mrtvici. Zdravotníci měřili zájemcům krevní tlak, ultrazvukem kontrolovali krční tepny, divadelní ochotník předváděl člověka s příznaky mozkové příhody a záchranná služba radila, jak resuscitovat.

Podle vedoucího lékaře Iktového centra Oblastní nemocnice Náchod Petra Štěpána bylo v loňském roce 476 případů cévní mozkové příhody, které byly léčeny právě ve specializovaném náchodském iktovém centru.

„Tendence je celosvětově vzrůstající v souvislosti s naším životním stylem, ale také s obecně se zlepšující lékařskou péčí a vyšším dožíváním se obyvatel. U starších lidí je riziko mozkové příhody mnohem vyšší," vysvětlil lékař. Zároveň poznamenal, že výskyt mozkových příhod se posouvá i do nižších věkových skupin a nejsou výjimkou pacienti mezi 30. a 40. rokem života. Také Petr Štěpán upozornil, že minimálně polovina lidí ztratí šanci na včasnou léčbu jen proto, že nepoznali příznaky.