Historie piva v pevnosti je skoro stejně stará jako pevnost sama. O dobré pivo v Josefově bylo ze strany c. k. stavebního ředitelství postaráno zřízením pivovaru v dvojitých kasárnách na Bastionu 10 v roce 1789.

Vařil se trojí druh piva a cen za sud byla od 10 zlatých do 11 zlatých a 20 krejcarů. (Pro zajímavost, za 11 zlatých si bylo možné koupit třeba nový kabát.)

Nový pivovar se začal stavět v roce 1840 a přes sto let zásoboval vojenskou posádku i měšťany dobrým nápojem až do zrušení roku 1949. Josefovské pivo se ale potom ještě jednou objevilo v podobě jedenáctistupňového ležáku Josef od náchodského pivovaru.

„Zítra nabídneme dva druhy zakázkově vyrobeného piva, uvařeného z českých surovin tradičním způsobem – dvourmutově. Obě piva jsou plzeňského typu, spodně kvašená,“ prozrazuje Ilona Rejzková Zatloukalová, a doplňuje, že se jedná o světlou jedenáctku a polotmavou dvanáctku.

Proč právě název Josefovský Šancovák?

Obranným zdem, které Josefov obcházejí, se dodnes říkává šance. Místní název „šancovák“ je označení pro nadšence, co se podílejí na opravách hradeb. Na etiketách se proto objevili Vladimír Jirouš, šancovák, který se zasloužil o vytvoření modelu celého Josefova a Karel Kulhavý, člen první party, jež začala v Josefově s opravami hradeb, a oblíbený průvodce.