Nekvalitní kolečka nemusí vydržet

Samotný výběr bruslí samozřejmě záleží na konkrétním bruslaři a jeho potřebách. Pokud zájemci o in-line teprve začínají nebo se chtějí spíše povozit, než podávat vrcholové výkony, je nasnadě výběr spíše rekreačního vybavení. Poté záleží hlavně na velikosti koleček čím větší, tím rychlejší, nevýhodou je však nižší stabilita. Přestože lidé často ve velkoobchodech vidí brusle za skvělé ceny, nemělo by se na nich šetřit. Kolečka i brzdy z často nekvalitního plastu nemusí váhu dospělého člověku po dlouhou dobu unést, brzy se opotřebují. Lepším výběrem je koupě lepších materiálů. Každý zákazník si navíc bude moci být jistý širokým sortimentem náhradních dílů v prodejně, kde brusle zakoupil. „Když nám někdo donese na opravu zboží ze supermarketu, je s hledáním náhradních součástek velká práce. Naopak na vše, co nabízíme my, máme dílů více než dostatek," tvrdí prodavačka prodejny Hotárek Náchod Petra Hácová.

Kvalitní brusle podle Hácové vyjdou zákazníky přibližně na 2600 korun, modely z minulých let jsou samozřejmě levnější. Obchodníci jsou ochotni i cenu o několik procent snížit.

V případě dalšího vybavení už jsou ceny nižší. Za sadu chráničů tak zákazníci dají kolem tří set korun, jedná se však o nejnižší cenovou třídu. Pro in-line bruslení jdou využít i cyklistická přilby. „Rozdílem je pouze design, bruslařské jsou často barevnější a mají nápaditější motivy," řekla Dagmar Hermanová z náchodského Radical Sportu. Celé začáteční vybavení lepší střední třídy včetně chráničů a bruslí nabízí přibližně za 2800 korun.

Po koupi všeho potřebného jistě na mysl přijde případná údržba. Je třeba vyměňovat kolečka, krajní se ojíždí jinak než prostřední. První je proto jednou za čas vyměnit za druhé a třetí za čtvrté. Stejně tak se vyplatí před každou jízdou kolečka dotáhnout a v případě poškození se obrátit na prodejnu. (mon)