Mimořádně nepříznivé počasí i technické problémy ho ale po necelém měsíci veslování donutily otočit svou speciální veslici a vrátit se zpět do USA. Včera – po 37 dnech na moři – přistál u břehu Long Islandu a mohl si dopřát pořádnou sprchu a vydatné jídlo.

„Počasí se vymykalo všem běžným předpokladům a stálo proti mně celou cestu,“ sdílel na Twitteru své pocity z předčasně ukončené plavby. Když po startu dobrodruh potřeboval, aby mu proudy pomáhaly v cestě na široširý oceán, tak spolu s větry směřovaly proti lodi k pevnině. „Naopak když se vracel zpátky ke břehu, tak se to otočilo a zase opačným směrem a šlo to od pevniny,“ přirovnal Milan Světlík st. synovo veslování neoblíbenému pocitu cyklisty, který ať jede kam jede, tak vždycky vítr fouká proti němu.

Vlak - Ilustrační foto
Tragická smrt. V Hradci došlo ke střetu vlaku s osobou, ta na místě zemřela

Osud plavby se lámal na konci kontinentálního šelfu, kde musel náchodský veslař zůstat kvůli bouřkovému počasí několik dnů ukotvený na bóji. I meteorologové mu podle předpovědi počasí doporučovali návrat na pevninu, protože by pokračování v plavbě mohlo být nebezpečné. „Nebylo to pro mě snadné, ale musel jsem se rozhodnout, že je čas pro návrat,“ otočil svou veslici přídí ke břehům USA. Ale i návrat mu stěžovaly proudy.

Čekání na jakékoliv počasí, které by ho netlačilo dále od pobřeží, bylo nekonečné. Nakonec muži, který žije v USA již 14 let, z patové situace pomohla posádka rybářského člunu Seahawk z Virginie a ve vleku ho odtáhla k pobřeží. „Nejsem pošetilý a vzhledem k podmínkám, které mou plavbu provázely byla bezpečnost prvořadá,“ byl náchodský veslař rád za pomoc rybářského člunu, když se včera dostal na dohled k pobřeží.

I když byl pomocí satelitního telefonu takřka každý den alespoň na pár minut v kontaktu s rodinou v Náchodě, tak ani před nimi raději nezmiňoval problémy, které ho na cestě potkaly. „Bál se nám říci, že mu nefunguje elektrický pohon na důležitý vodní filtr, kterým vyráběl ze slané vody pitnou. Od začátku to musel pumpovat ručně a nechtěl nám to říct, abychom neměli obavy,“ prozradil Milan Světlík starší. „Přitom těsně před tím než vyplouval, tak ho v servisu ujišťovali, že je všechno v pořádku.“

Stavební práce na obchvatu (Nové Veselí). Ilustrační foto
Obchvat je na dosah, povolení ke stavbě není zatím pravomocné

Milan Světlík se ale prvním neúspěšným pokusem zřejmě nenechá odradit. „Za rok budu silnější než letos a budu chtít uspět. Doufejme, že příště bude počasí hrát v můj prospěch,“ chce se v příštím roce pokusit znovu o převeslování Atlantiku.