Na takovéto a mnohé další otázky z oblasti kvality života, bezpečnosti, obchodu, zdravotnictví, kultury, sportu, vzdělávání a veřejné správy mohli v průběhu února a března odpovídat všichni občané, kteří bydlí v oblastech spadajících do Dobrovolného svazku obcí (DSO) Policka.

Cílem tohoto dotazníkového průzkumu, jehož náročné vyhodnocování započalo minulý týden, bylo získat odpovědi od široké vrstvy občanů, které po zpracování budou využity při aktualizaci plánu rozvoje celého mikroregionu Policka a při přípravě rozvojových plánů jednotlivých obcí.
Vybrali 400 lidí


„Celý průzkum probíhal tak, že byli náhodným výběrem provedeným dle statistických metod zvoleni občané, které pak oslovili tazatelé. Z celkového počtu 6800 obyvatel regionu nad 15 let bylo dotazováno 400 lidí. Bohužel ne všichni vybraní byli ochotni dotazníky vyplnit. Zejména v Polici se tazatel setkal se značným nezájmem,“ ohlédla se za průběhem dotazníkového šetření jedna z vyhodnocujících Jana Rutarová a prozradila, že na zpracování čeká nyní odhadem asi 300 dotazníků. Mezi nimi jsou započítány také odpovědi těch, jež mezi zmíněné čtyři stovky lidí vybráni sice nebyli, ale dotazníkové formuláře k vyplnění si mohli vyzvednout v informačním centru města Police nad Metují, na jednotlivých obecních úřadech či na webových stránkách www.policko.cz


Vše zpracují


Podle dalších slov Jany Rutarové je v současné době pro vyhodnocování dotazníků vytvořena tabulka, která bude po zadání odpovědí umožňovat filtrování dat dle různých kritérií, a to například dle jednotlivých obcí, věku, pohlaví a podobně.


„Odpovědi na jednotlivé uzavřené otázky budou převedeny do číselníků a tabulky se tedy zadají ve formě čísel. Vyhodnoceny budou samozřejmě i otázky, které nabízely možnost slovního vyjádření. Vše bude poté zpracováno i do textové zprávy, již doplní také grafy,“ informovala Jana Rutarová.
Občané, kteří se již těší na výstup z průzkumu, si však na výsledek musí ještě chvíli počkat. Pro kvalitní zpracování potřebují totiž nyní vyhodnocující dostatek času, aby vše zadali pečlivě a nevznikaly chyby. „Do konce prvního pololetí tohoto roku však budou výsledky známy určitě. Publikovány budou jak v Polickém měsíčníku, tak i na webových stránkách www.policko.cz,“ uvedla Rutarová.