Pitná voda v Červeném Kostelci je však dlouhodobě středem zájmu, a to od doby, kdy v ní byla v devadesátých letech minulého století zjištěna přítomnost chlorovaných uhlovodíků. Kontaminace v minulosti mohla potencionálně ohrozit individuální zdroj hromadného zásobování pitnou vodou, což se v několika případech prokazatelně stalo. Vrtná souprava, pohybující se v současné době po katastru města, proto zkoumá vliv ekologické zátěže minulosti na vodní zdroje.

„Zkušební vrty se dělají především v místech bývalých, ale i současných strojírenských podniků. Na území města jich bude pětačtyřicet a po vyhodnocení rozborů vzorků tak bude znám rozsahu kontaminace a případná možnost znečištění podzemní vody," upřesnil Tomáš Kábrt z městského úřadu.

Občané se však prý o své zdraví zatím obávat nemusí. Voda, která jim teče z kohoutků, je pod dohledem hygieniků.

„Vodu z veřejného vodovodu používám normálně a také ji piji. Že by byla kontaminovaná , strach nemám. Co říkali, tak je kvalita stále pod dohledem. To, že se ve městě dělají nějaké vrty, ani nevím. Jestli to má zjistit kvalitu zeminy a vody a potvrdit, že není kontaminovaná, tak proč ne," míní místní obyvatelka Monika B.

Současným průzkumem si chce město dopodrobna a komplexně ověřit míru znečištění podzemních vod. Vrty se provádějí do hloubky 20 až 25 metrů a vybraná místa jsou plošně rozprostřena, aby byl pokryt maximální rozsah zájmové lokality. Práce na vrtech by měly být ukončeny do poloviny července a následně budou všechny vzorky vyhodnoceny.

„Tím se upřesnění rozsah kontaminace podzemní vody ve vztahu k jednotlivým průmyslovým podnikům a také identifikace převládajícího zdroje kontaminace chlorovaných uhlovodíků," doplnil Tomáš Kábrt.

Vzorky budou odebrány také z třicítky domovních studní. Celkem se tak odebere okolo 210 kusů vzorků. Díky tomu bude možné zajistit, kde je potřebné udělat případné sanace. O výsledku analýzy rizik budou občané města informováni.

Zeminu a podzemní zdroje vody mohly kontaminovat jedovaté látky, které odtékaly v minulosti z jednotlivých průmyslových podniků.

V roce 2012 proto město instalovalo moderní stripovací kolonu ve vodojemu Větrník a v roce 2013 ještě další ve vodojemu V Polích. V tom samém roce rekonstruovalo město také stripovací kolonu na staré vodárně. Díky těmto krokům se podařilo eliminovat zbytky škodlivých chlorovaných uhlovodíků v pitné vodě a tím tak splnit všechny platné normy.

Když se na problém s chlorovanými uhlovodíky přišlo, zintenzivnily práce na hledání nových zdrojů pitné vody.