Své brány otevře například národní kulturní památka, benediktinský klášter v Broumově, kde se budou konat adventní prohlídky.

„Vánočně vyzdobený klášter bude možné prozkoumat také při speciálních prohlídkách „Klášterem od sklepa po půdu", které díky velkému zájmu pokračují i v prosinci," informovala Kateřina Ostradecká z Agentury pro rozvoj Broumovska.

Adventní prohlídky se budou pořádat každou neděli vždy v 10.00, 11.00, 13.00, 14 .00 a 15.00 hodin. Návštěvníci budou mít možnost vychutnat si ve vánočně vyzdobeném klášteře adventní atmosféru a dozvědět se více o vánočních zvycích a tradicích.

„Brány kláštera se neuzavřou ani o Vánocích či na Silvestra, kdy budou pro zájemce připraveny vánoční a silvestrovské prohlídky," doplnila Kateřina Ostradecká.

Prohlídky adventně a vánočně vyzdobených interiérů nabízí i zámek v Náchodě. Prohlídky zámku se konají ode dneška od 10.00 do 16.00 hodin až do neděle. Prohlídky se budou konat ve III. expozici „Na dvoře vévodském", která je běžně otevřena pouze jen v červenci a v srpnu.

Dnes od 18.00 hodin se bude ve Velkém sále na I. nádvoří náchodského zámku konat také tradiční předvánoční koncert v podání ZUŠ Police nad Metují.

Adventní atmosféru bude možné nasát také v Novém Městě nad Metují při rozsvěcení vánočního stromu, kde bude zapálena první adventní svíce.

V neděli v 17.00 hodin se na Husově náměstí představí se svým vystoupením žáci ZUŠ Bedřicha Smetany, sbor pěveckého oddělení pod vedením Ilony Věříšové, literárně dramatický obor pod vedením Ladislava Peřiny a žesťový komorní soubor pod vedením Tomáše Hvězdy.

Rozsvítí se nejen vánoční strom, ale také první světlo na novém adventním věnci, který bude překvapením pro všechny návštěvníky. Velký adventní věnec bude zdobit studnu na Husově náměstí.

Dnes v 17.00 hodin se bude konat v městském muzeu vánoční muzejní noc. Prohlídky muzea vás zavedou na výstavy České Vánoce a betlémy s ukázkami tradičních zvyků a řemesel. Otevřeno bude i historické sklepení pod Spolkovým domem.

Vánoční atmosféru navodí také adventní koncert v Jiráskově divadle v Hronově. Od 16.00 hodin se tam představí například pěvecké sbory ZUŠ Hronov, pěvecký sboreček z Mateřské školy ve Velkém Dřevíči, Poříčský Beránek z MŠ Velké Poříčí a nebo Hronováček, pěvecký sboreček z MŠ Hronov. Vystoupí také pěvecký sbor Dalibor a Žesťová harmonie a taneční obor ZUŠ Hronov.

Před divadlem vystoupí děti ze ZUŠ

Pokračovat se bude od 18.00 hodin před Jiráskovým divadlem, kde se s pásmem koled, básniček a zpívání představí Brumbambulínci ze ZUŠ Hronov pod vedením Zuzany Meierové. Po jejich vystoupení se rozsvítí vánoční strom.

Od 9.00 do 19.00 hodin bude ve foyer Čapkova sálu v Hronově otevřen 6. ročních charitativního bazaru „Stromek splněných přání", kde si bude možné za symbolické ceny zakoupit například keramiku, hračky, knihy, vlastnoruční výrobky, výtvarné potřeby, kosmetiku, drogistické zboží, časopisy, šperky, CD, DVD, svíčky, vánoční výrobky a spoustu dalšího, co lidé na tuto akci věnovali.

Celý letošní výtěžek bude rozdělen. Jedna polovina půjde pro Emmičku Zhibovou, šestiletou holčičku z Hronova, která je postižena těžkou mentální retardací a druhá část pro čtyřletou Martinku Ročkovou z Hronova, která trpí atrofií mozku.

Do žhavých rytmů flamenca se v sobotu rozproudí BB kavárna v Polici nad Metují od 19.00 hodin se kavárna promění ve španělskou tavernu. V tanečním vystoupení se představí skupina Las Babuchas a živá hudba. V neděli se v kavárně uskuteční od 13.00 hodin kurz flamenca pro začátečníky.

Na náměstí budou adventní trhy

Na Polickém Masarykově náměstí se budou v neděli od 8.00 do 16.00 hodin konat adventní trhy.

V Náchodě se bude v neděli na Masarykově náměstí v 17.00 hodin slavnostně rozsvěcet vánoční strom. Od 18.00 hodin na to naváže adventní koncert v kostele sv. Vavřince s Pavlínou Senič za doprovodu komorního orchestru Musica Festiva.

Dnes začíná v Červeném Kostelci vánoční výstava v Domku Boženy Němcové „Vánoce v Domku Boženy Němcové". Výstavu bude možné navštívit do druhé adventní neděle 6. prosince.

„Pro letošní rok jsme zvolili jiné místo než tradiční Výstavní síň a rozhodli jsme se vyzdobit Domek Boženy Němcové a ukázat něco z tradičních staročeských Vánoc. Přijďte si prohlédnou historické interiéry Domku Boženy Němcové s vánoční výzdobou, nasát trochu té předvánoční atmosféry a především se na chvilku zastavit v předvánočním čase," zve na výstavu Roman Kejzlar z vlastivědného spolku.