Důvod je prostý. Jak nám vysvětlil ornitolog Jiří Kult, začátek dubna je ještě brzký termín a mnohé druhy ptáků teprve přilétají ze svých zimovišť.

„Teď hlavně chodíme po venku a koukáme co přilétá,“ říká a dodává, že pro ornitology je významnější událostí „Vítání ptačího zpěvu“. To je bezesporu největší koordinovaná akce svého druhu u nás a je určena milovníkům ptactva a přírody, aby pod vedením zkušených ornitologů uvítali a oslavili první ptačí písničky a krásu jarní přírody. Akce se konají od 16. dubna do 14. května. Jedna z nich bude v sobotu 30. dubna v 8 hodin u rybníka ve Starém Plese, kde začíná vycházka do vznikajícího ornitologického parku ČSO Josefovské louky.  Účastníci si prohlédnou čapí podložku a umělá hnízdiště pro ledňáčky a uvidí ukázku kroužkování ptáků. Po vycházce bude následovat prezentace o Josefovských loukách v hospůdce u pana Mizery na hrázi rybníka.

Podle mysliveckého kalendáře měl tento týden (30. března) vrcholit přílet čápa bílého. Přestože už v našem regionu bylo několik jedinců spatřeno, většina hnízd ke včerejšímu dni zatím na své obyvatele čekala.

První, který dorazil na své hnízdo v našem okrese, byl čáp v Hronově. Na začátku tohoto týdne rovněž ožilo čapím klapotem i hnízdo ve Velké Vsi v Broumově. A další kmotři už se jistě blíží…

A jak je to s ostatními ptačími navrátilci? „V posledním týdnu jsme zazanmenali enormní tah červenek obecných, které se vrací ze Středomoří. Na Rozkoši byl už spatřen i slavík modráček, vrací se rehek domácí, řečený kominíček nebo čermáček,“ vyjmenoval Jiří Kult.

…čapí nej Královéhradecka

* každoročně se na východočeská hnízdiště vrací okolo 100 párů čápů bílých
* nejvíce čapích párů hnízdí v současnosti na Ústeckoorlicku, kde v r. 2009 zahnízdilo 18 párů
* nejvýše položenou čapí stavbou je hnízdo v obci Vortová na Chrudimsku s nadmořskou výškou 618 m. n. m.
* nejvíce působivou čapí stavbou je hnízdo na komíně ve Vysokém Mýtě
* největší čapí stavbou je patrně hnízdo na komíně v obci Zálší na Ústeckoorlicku
* nejrychlejší ústup čapí populace je registrován v jižní části Náchodska, kde v r. 2009 nehnízdil ani jeden divoký pár
* nejstarší značený čáp hnízdí v obci Královec na Trutnovsku a v r. 2009 měl 18 let
* nejvíce hnízd v jednom sídle má Dvůr Králové n. Labem a Broumov, kde je po třech aktivních hnízdech
* nejmenší vzdálenost mezi současně obsazenými hnízdy je 125 m v Broumově na Náchodsku
* nejdále zalétl čáp označený v Provodově na Náchodsku, který byl nalezen v Jihoafrické republice, více jak 10 tisíc km daleko od rodného hnízda
* handicapovaný pár čápů u chovatele v Běluni na Náchodsku každoročně odchovává mláďata, která se zapojují do divoké populace.
⋌Zdroj: www.capiweb.cz