Hejtman Královéhradeckého kraje tradičně předá maminkám prvních dětí narozených v novém roce finanční dar. Pět tisíc korun získají první chlapeček a holčička, kteří se v roce 2022 narodili na území Královéhradeckého kraje bez ohledu na to, v kterém zdravotnickém zařízení přišli na svět. Dosud získávala dar pouze miminka narozená v krajských porodnicích. Podmínkou je trvalé bydliště nebo faktický pobyt na území Královéhradeckého kraje.

"Demografický vývoj v Královéhradeckém kraji je dlouhodobě nepříznivý. Velice důležitá je proto jakákoliv podpora mladých rodin. Kraj prostřednictvím svých dotačních programů usiluje o zlepšování infrastruktury v našich obcích a městech, což pomáhá bránit odchodu mladých lidí do velkých měst. Dar prvním novorozencům je především symbolické poděkování všem maminkám a ocenění jejich důležitého a nelehkého poslání," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Peníze kraj převede na účet maminek novorozenců. Finanční dar mohou využít na nákup dětského zboží podle vlastního výběru.