Rozkvetlé růže, do výše se tyčící staré stromy, tryskající fontánka, dominantní bílý zahradní altán, tedy jak vilu, tak i překrásnou zahradu, která je s domem napevno spjata, mohou v rámci Dnů evropského dědictví projít zájemci i v doprovodu průvodce.

I přes vysoké letní teploty dorazilo během nedělního odpoledne do domu Čerychů přes dvě stě návštěvníků. Sedí na lavičkách v zahradě, hrají například pétanque, kuželky nebo kroket. Další sedí vevnitř v prvorepublikové kavárně a usrkávají domácí limonády za doprovodu příjemné hudby a se stylově oblečenou obsluhou.

„Moc se nám tady líbí. Stihli jsme si zahrát snad všechny hry, které jsme na zahradě našli. Prošli si s průvodcem dům i zahradu. Nakonec jsme poseděli i v kavárně a ochutnali domácí limonády. Už jsme tady tři hodiny a moci si to tady užíváme," pověděla Kristýna Jirásková z Nového Města nad Metují.

Během prohlídky domu i zahrady se návštěvníci dozvídají především o historii a původním vzhledu prvorepublikové vilky. V zahradním altánu je pro ně také připravena výstava o proměnách vily s dobovými fotografiemi.

Českoskalická Vila Čerych se otevřela zájemcům v rámci Dnů evropského dědictví. Zdroj: archiv Vily ČerychU okrasného bazénu kouká mosazná žába, která se alespoň na jeden den vrátila na zahradu. „Z vnějšku je vila opravdu krásná, samotná stavba je architektonicky zajímavá. Jsme tady dnes poprvé a z Hradce Králové jsme sem přijeli speciálně kvůli tomuto dni otevřených dveří. Tento rok jezdíme hodně po meziválečných vilách," řekl Matěj Bekera.

Zahrada ale není unikátní pouze z historického pohledu, ale také ekologického. Návštěvníci se dozvídají, jak zde probíhá ekologické vzdělávání dětí, do kterého patří například hřbitov odpadků nebo také bosá pocitová stezka. V zahradě se nachází také velké množství významných dřevin a je zde zřízena poznávací stezka stromů.

Horké nedělní odpoledne se blíží ke konci a s ním i Den otevřených dveří Vily Čerych. Kdo nestihl dorazit, má další příležitost zase až za rok. Snad bude i příští rok k vidění tolik usměvavých tváří, jako tomu bylo tentokrát.

Daniela Erychlebová