Problémy hlásilo Broumovsko. „Jsme v kalamitě, Pasa máme uzavřená a neprůjezdná. Je tam kamion a řeší se objízdné trasy přes Meziměstí, aby se případně lidé odpoledně dostali na Náchod," hlásil krátce po obědě broumovský místostarosta Kamil Slezák.

Právě hřeben Broumovských stěn mezi Policí nad Metují a Broumovem se stal jedním z nejrizikovějších úseků. Silničáři po něm nepřetržitě se sypačem pendlovali sem a tam, avšak dopravní tepně pomohli vždy jen na chvíli. „Když silničáři projedou, tak se kolona uvolní a za sypačem přejede. Během hodiny se však silnice opět zablokuje," uvedla náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

Problémy měly především kamiony. Třeba na hlavním tahu mezi Náchodem a Českou Skalici u kopce před Vysokovem se dva předjížděly, ale po zledovatělém povrchu už nevyjel ani jeden. A další za nimi pak už tuplem ne. Nákladní auta tak zůstala stát pod kopcem a provoz směrem na Náchod v tomto úseku museli řídit policisté.

Problémy působil nejen sníh, ale i ledovka. Třeba v Říkově havarovala dvě osobní vozidla a u autobusové zastávky tam naboural dokonce linkový autobus. „Autobus se sklouzl na zledovatělém povrchu a porazil dopravní značku," uvedli silničáři.

Zvlášť okolo jedné hodiny odpolední se místa s nehodami začala množit. Před půl třetí havarovalo nákladní auto na hlavní silnici u Červeného Kostelce. Kamion tam museli vyprostit hasiči a silničáři. Mezitím jiná nehoda nákladního auta uzavřela silnici u Studnice a další havárie dvou nákladních vozidel zablokovala silnici u Teplic nad Metují.

Právě v okolí Teplic a Adršpachu mají vždy z přívalů sněhu a z ledovky obavy, neboť některé hlavní cesty se tam nemohou solit. Jakákoliv byť menší nehoda pak způsobí, že tam nemohou projet autobusy a auta. Silničářům včera chvíli trvalo, než se do těchto míst dostali. „Bylo by zapotřebí vyhrnout státní silnici z Teplic na Adršpach. Už je na ní dost hluboká vrstva sněhu a špatně se v tom jede," informovala po poledni starostka Adršpachu Dana Cahová.

Náklaďáky uvízly na ledu

Ledovka zkomplikovala dopravu v Šalounově ulici v Broumově, kde bylo možné projet jen opatrně. Zůstaly tam uvízlé hned tři kamiony. Před ledovkou varovali i v Dobrušské ulici u Nového Města nad Metují, také tam totiž na chvíli zůstala uvízlá nákladní auta. Kamion zastavil kvůli nesjízdné vozovce i na kopci z Branky do Náchoda, takže cestu pro ostatní vozy to zkomplikovalo .

Došlo též na menší ťukance. Dvě osobní auta do sebe vrazila u Dolan, avšak řidiči ani nemuseli volat policejní hlídky. Auty popojeli mimo cestu a nehodu vyřídili sami. Další dvě auta se střetla v Hradecké ulici v Jaroměři.

Nehody se většinou naštěstí obešly bez zranění.

Při úklidu chyběli nezaměstnaní

V Broumově se během včerejšího sněžení více negativně projevila absence nezaměstnaných lidí, které dříve úřad práce posílal na takzvanou veřejnou službu. Při ní uklízeli ulice. Sníh z nich se tak odklízel rychleji a město to stálo méně peněz, Včera už však městské technické služby musely povolat jiné nasmlouvané pracovníky. „Paní ředitelka technických služeb už připravila krizový scénář. Připraveni jsou brigádníci na dohodu o provedení práce, protože veřejná služba nám chybí," konstatoval broumovský místostarosta Slezák.

Zapojení lidí nasmlouvaných navíc však bude stát městskou kasu více peněz, než když mohla využít práce nezaměstnaných. „Avšak doufáme, že se vejdeme do objemu peněz, které jsou vyčleněny na zimní údržbu pro tuto sezónu," dodal Slezák. Naštěstí zima byla až do včerejška poměrně mírná. „I kdybychom nyní počítali s krutou zimou měsíc dva, tak bychom vyčleněnou částku neměli překročit," předpokládá Slezák.