Podobně se vytrácí i čejka chocholatá, která však na Josefovských loukách našla vhodné prostředí pro hnízdění.

CHTĚLI ZDE ZAHNÍZDIT I JEŘÁBI POPELAVÍ

„Není to ani ZOO ani zábavní park, živočichové tu žijí přirozeně a mohou odlétnout, odběhnout či odplout, kdykoli si zamanou. Trpělivý návštěvník tu však bude odměněn setkáním s tvory jinde nevídanými. Vytváříme zde ideální prostředí hlavně pro vzácné mokřadní ptáky a tím i pro spoustu dalších živočichů a rostlin, které toto prostředí vyžadují," vysvětluje správce rezervace Břeněk Michálek.

Překvapením i pro ornitology byl pokus o zahnízdění našich nejvyšších ptáků jeřábů popelavých, kteří na jaře lákali k návštěvě parku daleko slyšitelným troubením.

OCHRANÁŘE POTĚŠIL VÝSKYT VZÁCNÝCH ŽAB

To, že výskyt určitých druhů je provázán s přítomností jiných, dokládá i nález obojživelníka ropuchy zelené, která se začala poprvé v historii parku ozývat na místech, jež byla ornitology primárně upravena pro ptáky.

Další žábou, jejíž objevení potěší každého ochranáře, je maličká kuňka ohnivá, která s dnes již početnými čolky velkými figuruje mezi důležitými druhy ochrany přírody celé Evropské unie.

V území vyhloubené tůně však slouží nejen obojživelníkům a ptákům. Při jejich čištění jsme nalezli i ne zrovna běžného vodomila černého, překvapivě, největšího vodního brouka světa, který může dorůst i 5 cm délky. Entomologové dále potvrzují velmi prosperující populaci dalšího celoevropsky chráněného tvora vážky klínatky rohaté.

O druhovém bohatství parku se může každý přesvědčit přímo na místě, ideálně s právě vydaným Průvodcem Ptačím parkem Josefovské louky, jehož vznik, stejně jako nové informační cedule ve vstupním areálu ptačího parku, finančně zajistilo Ministerstvo životního prostředí, Královéhradecký kraj a Tesco Jaroměř.

Ptačí park Josefovské loukyJedinečný projekt v rámci České republiky vzniká v turisticky atraktivní oblasti poblíž Josefovské pevnosti u Jaroměře od roku 2008. Má umožnit návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje a současně zpřístupnit území lidem a umožnit jim obdivovat krásu přírody.
Páteří parku je unikátní sto let starý závlahový systém Metuj, který po opravě umožní regulaci výšky spodní vody na okolních loukách. Právě tyto louky ČSO s pomocí sponzorů vykupuje a buduje na nich tůně, které zajistí potravu ptákům a životní prostor řadě ohrožených druhů bezobratlých.
Návštěvníkům bude sloužit malá terénní stanice a několik pozorovatelen a pozorovacích věží vzájemně propojených chodníky. Samozřejmostí jsou informační tabule, které seznámí s historií území i s jeho živočišnými a rostlinnými obyvateli.