Hasiči a armáda ode dneška likvidují stejný počet slepic v Kosoříně a Netřebech. Jsou zhruba v jedné třetině, uvedl náměstek ředitele krajského Hasičského záchranného sboru Aleš Černohorský.

V Loučkách je na farmách 10.000 krůt a 55.000 brojlerů, v Zářecké Lhotě 3000 krůt, řekl ČTK Radek Axmann z krajské Veterinární správy. Likvidaci zdravých chovů potvrdil také ministr zemědělství Petr Gandalovič. Kdy likvidace začne, Axmann neuvedl. "Jde o preventivní krok. Likvidace bude navazovat po usmrcení chovů v Kosoříně a Netřebech," řekl.

V tříkilometrovém ochranném pásmu se vyskytuje pět farem. Z toho dvě jsou v současnosti prázdné. V desetikilometrovém pásmu dozoru je osm hospodářství, kde je přes 350.000 kusů drůbeže. Zdravé chovy v okruhu tří kilometrů od ohnisek nákazy patří Zemědělsko obchodnímu družstvu Zálší. Jejich chovy v Tisové a Noříně nakažené ptačí chřipkou již byly vybity v druhé polovině června.

"V prvním případě se jednalo o ztráty šest až sedm milionů korun. Tady to bude větší částka, třeba osm nebo devět milionů korun," uvedl předseda družstva František Bartoš.

Likvidace slepic na farmách v Netřebech u Českých Heřmanic a v Kosoříně pokračuje pomaleji, než armáda a hasiči předpokládali. Pět hodin trvalo vyklízení jedné haly v Netřebech, čekalo se také na cisternu s plynem, který má usmrtit slepice v Kosoříně. "Zemědělci nám říkali, že pochytat slepice je mnohem těžší než kuřata nebo krůty, které byly v Tisové a Noříně," řekl náměstek Černohorský.

V Netřebech do dnešního odpoledne hasiči a vojáci vyklidili jednu halu, čekají je ještě dvě haly. Ze 17.000 kusů slepic tedy usmrtili jednu třetinu. U Kosořína již parkuje cisterna s plynem, který se vpustí do uzavřené haly. Zatím bylo rozhodnuto, že se zaplynuje jedna hala. Pokud se metoda osvědčí, stejnou metodou se usmrtí další osm hal. Ve všech halách je přibližně 54.000 slepic, řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.