Poutní cesta za Pannou Marií Vambeřickou je známá již z počátku 18. století a tato tradice poutí se udržela až do poloviny dvacátého století. Příchozí u vchodu do kostela vítal farář polické diecéze děkan Marian Lewicki. Všem poutníkům na cestu požehnal a předal jim ručně vyrobené křížky. Ty vznikly právě k této příležitosti. Potom už na poutníky čekala dvacet pět kilometrů dlouhá cesta vedoucí přes Broumovské stěny do Broumovské kotliny a odtud do Vambeřic.

Tato májová poutní cesta se šla už po desáté a její tradici obnovil Marian Lewicki při svém nástupu do polické diecéze. „Před cestou věřící dostanou požehnání a pomodlíme se. A jelikož se jde již po desáté, tak všichni dostanou na památku křížky, které nám vyrobila škola výtvarného umění a přáníčko, připomínající tuto památnou cestu," uvedl ještě před odchodem farář Marian Lewicki, kterého mrzelo, že se cesty nemůže také zúčastnit. „Zdravotní důvody mi to nedovolují. Po cestě se budu přemísťovat automobilem a s poutníky se setkám v Božanově, odkud budeme pokračovat do Radkowského kostela sv. Doroty," vysvětlil farář.

Tam čekalo na poutníky překvapení. Jejich kroky vedly dále do Vambeřic. Následovalo další překvapení a farář Marian Lewicki zde odsloužil mši.

O tom, co přimělo poutníky podniknout tuto cestu se ochotně svěřili. „Před třemi lety jsem přijala křest, věřila jsem, a protože mám ráda přírodu, tak jsem se rozhodla letos poprvé tuto cestu absolvovat. Je to spojení procházky pěknou přírodou s duchovnem," řekla Jitka Zelená z Meziměstí.

„Letos jdu na tuto pouť poprvé a jsem plná očekávání jaké to bude. Rozhodnutí vydat se na cestu je plně duchovní, ale mám ráda i pěší turistiku, tak se zdoláním trasy obavy nemám a moc se těším," uvedla Helena Jirmanová z Náchoda.

Poprvé se vydal na pouť i Josef Máta z Olešnice u Červeného Kostelce. „Přimělo mě k tomu vyprávění mého známého, který šel tuto cestu vloni a přinesl si domů spoustu zážitků. Jako věřící a turista tak tímto spojím obě věci dohromady," vysvětlil Máta.

Průvodcem poutníků byl místní farník Jan Troutnar. „Jdu na tuto cestu již po dvanácté. Ne, není to omyl, do Vambeřic se jde letos po desáté, ale dvakrát se šlo jen po území republiky k hranicím," upřesnil.

Po odpolední mši čekal na poutníky připravený autobus, který je v podvečer přepravil zpět do Police nad Metují.