Reagoval tím na čtvrteční policejní zásah na hradeckém hejtmanství a v budově krajského zdravotnického holdingu, kde kriminalisté hledali informace o přestavbě náchodské nemocnice, a to pouhý den před otevíráním obálek s nabídkami firem, které mají zájem modernizaci nemocnice provést.

K otázce, zda k razii došlo z politických důvodů, nebo ve snaze odhalit korupci, se ředitel nemocnice nemohl vyjádřit. „Informace mám zprostředkovaně. V této chvíli mám informace pouze ze sdělovacích prostředků a z vyjádření na webových stránkách Královéhradeckého kraje," odpověděl Chotěborský a zdůraznil, že v této kauze nikdo vedení náchodské nemocnice nekontaktoval ani nenavštívil. „Náchodské nemocnice ani jejího vedení se tato razie netýká," sdělil.

Podle Zbyňka Chotěborského jsou pochopitelně znepokojení i zaměstnanci nemocnice.

„Zaměstnanci jsou znepokojení, že došlo k dalšímu posunu a vnímají to jako další odklad výstavby náchodské nemocnice, která se jim už řadu let slibuje," míní šéf nemocnice.

Optimální vývoj celé situace by byl podle Zbyňka Chotěborského takový, kdyby se otvírání obálek s nabídkami firem opravdu uskutečnilo 14. října, jak je nyní v plánu. „Bohužel to ale nejsme schopni ovlivnit," krčí rameny ředitel.

Policejní zásah zaskočil i pracovníky hejtmanství Královéhradeckého kraje a krajského Zdravotnického holdingu. Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu se v obou institucích zaměřili na e-mailovou korespondenci a další dokumenty.

Na krajském úřadu je zajímaly počítače hejtmana Lubomíra France, radního pro ekonomiku Josefa Táborského, radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové a radního pro majetek a investice Josefa Dvořáka (všichni ČSSD) a vedoucích odborů zdravotnictví a investic.

Čtěte také: Policie provedla razii na hejtmanství. Hledala informace o náchodské nemocnici