Ačkoli silničáři v úterý poslali na krajské komunikace a státovky všechno, co mělo kola, po vydatném sněžení v noci na úterý měli potíže především řidiči kamionů. A pak také ti, kteří za volantem moc zasněžených zim ještě nezažili.

Už od páté hodiny ráno vyjížděli hasiči a policisté v kraji k více než desítce dopravních nehod, z nichž naštěstí žádná neměla fatální následky. Auta, která se neudržela na vozovce, nejčastěji vytahovali z příkopů, ale v jednom případě museli dokonce použít i jeřáb, když vyprošťovali vůz z potoka.

Hasiči se však zdaleka nepotýkali jen s havarovanými auty. V některých oblastech kraje byl příděl mokrého sněhu tak velký, že se pod jeho tíhou poroučely k zemi zasypané stromy. Hasiči je likvidovali například v Bělé u Pecky i přímo v Pecce.

Největší příděly sněhu dostaly Rychnovsko a Trutnovsko. U Rychnova nad Kněžnou také došlo k vážnější dopravní nehodě.

Ilustrační snímek.
Na silnice padal mokrý sníh. Nehody brzdily Výšinku, Harrachov je zavřený

„Za Rychnovem ve směru na Li-povku automobil vyjel ze silnice, převrátil se na střechu a ještě stihl narazit do stromu. Doprava byla na místě řízena kyvadlově,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová. Zraněného řidiče převezli záchranáři do nemocnice.

Ucpaný Rychnov

To však nebylo včera ráno jediné omezení dopravy na Rychnovsku. Ještě v dopoledních hodinách se mezi Rychnovem a Solnicí i směrem na Častolovice tvořily dlouhé kolony. Silničáři se snažili odklízet sníh, jenže na mnoha místech jim práci znemožňovaly uvízlé kamiony. „Pokud nemusíte, nejezděte do Rychnova nad Kněžnou. Totálně ucpané, kamiony blokují všechny výpadovky,“ varoval jeden z uživatelů facebooku a podle ohlasů se dalo soudit, že tuhle zkušenost neudělal sám.

Vydatný příděl sněhu

„V noci a ráno napadlo přes dvacet centimetrů sněhu, některé silnice byly sjízdné s potížemi, ale všechny byly prohrnuté, většina po chemickém ošetření, rozbředlý sníh jsme průběžně odstraňovali. V terénu jsme mělai všechny sypače a traktorové radlice,“ sdělil Milan Baxa z trutnovského správy a údržby silnic.

Dvě bouračky se staly na cestě mezi Trutnovem a Kocbeřemi, v úseku mezi Tadeášovými domky a odbočkou na Horní Žďár.

„Oba střety se obešly bez zranění, dopravu na místě řídili policisté kyvadlově,“ oznámil policejní mluvčí Lukáš Vincenc. Na místě se tvořily kolony.

Další komplikace způsobil ráno před sedmou hodinou kamion v Horní Olešnici. Těžký vůz havaroval a vyprostit se ho podařilo až ve dvě odpoledne. Boural také autobus v Janských Lázních a v Batňovicích sjelo osobní auto do potoka.

Silničáři na Liberecku preventivně uzavřeli pro nákladní vozy silnici z Tanvaldu na Harrachov a Polsko.

Výlet se protáhl

Na Náchodsku byla podle silničářů situace klidnější. Krátce před půl desátou však byli hasiči přivoláni na Nový Hrádek nedaleko části Rzy, kde uvízl autobus, který mířil s dětmi na hory. Při nehodě se naštěstí nikdo nezranil, vozidlo pouze sjelo jedním bokem mimo komunikaci. Hasiči k vysvobození autobusu použili traktor. Výlet do hor zpestřený nečekaným dobrodružstvím mohl pokračovat.

S přídělem sněhu nakonec pomohla sama příroda - v nížinách bylo přes den nad nulou a bílá peřina mizela před očima. Ale možná bylo úterý jen generálkou na pořádnou zimu.

Lékařské ošetření nadosah mají lyžaři a snowboardisté přímo pod sjezdovkou ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně.
Hory zásobují chirurgy