Referendum se uskuteční 22. 11. letošního roku. Zastupitelé tak vyslyšeli požadavek 1670 osob, které podepsaly petici za vyhlášení referenda.

Podle tajemnice městského úřadu v Náchodě Hany Mílové byl nejbližší možný termín na konání lidového hlasování, takzvaného plebiscitu, 8. listopadu. „To by bylo hraniční a s ohledem na zabezpečení problematické," uvedla. Proto byl nakonec zvolen termín 22. listopadu, protože zřejmě už bude také ustaveno nové zastupitelstvo po říjnových komunálních volbách.

Obyvatelé města budou dle návrhu přípravného výboru, který celé referendum inicioval, rozhodovat o tom, zda souhlasí s tím, aby Město Náchod v areálu bývalé Tepny odkoupilo všechny pozemky, a to maximálně za cenu v místě a čase obvyklou s tím, že tuto cenu stanoví nezávislý certifikovaný odhadce, na kterém se shodne prodávající i kupující strana. A zadruhé zda souhlasí s tím, aby „město trvalo v územním řízení na dodržení stávajícího územního plánu a jeho Souhrnné průvodní zprávy, zejména na smíšeném rázu území a blokové zástavbě s tradičním systémem ulic."

Více se dočtete v zítřejším tištěném vydání Náchodského deníku.