Certifikační komise, která se minulý týden setkala již potřetí, k sedmi regionálním výrobkům přidala další čtyři produkty, které upoutají nápadem, umem a péčí, které do každého z nich vkládají jejich výrobci.

„Prvním z nově certifikovaných výrobků jsou dřevěné zahradní domky na kolečkách pana Rydla z Nového Města nad Metují, o kterých sní spousty dětí a možná i dospělých,“ uvádí Markéta Venclová, ředitelka Branky, destinační společnosti Kladského pomezí, která je vlastníkem ochranné známky regionálních produktů.

U ručně vyráběných šperků Jitky Kylarové z Náchoda certifikační komisi upoutala svým souladem nápaditost a kombinace polodrahokamů, perletě a bižuterie.

100. výročí vzniku samostatného československého dělostřelectva  
100. výročí vzniku samostatného československého dělostřelectva

To zase z kuchyňských zástěr a chňapek od Jany Čapkové z Jaroměře dýchne kouzlo první republiky. „Ale věřte, že jsou platnými pomocníky v kuchyni a navíc velmi slušivými,“ dodává Markéta Venclová.

Posledním certifikovaným výrobkem podzimu jsou domácí džemy Hany Horákové z Police nad Metují. Ochutnat můžete třeba lákavé kombinace broskve s perníkovým kořením, rebarbory s jahodami nebo meruňky s meduňkou, a to je jen nepatrný zlomek z celé nabídky chutí.

„Projekt Regionální produkt – Kladské pomezí nám dělá opravdu velkou radost. Těšíme se nejen zájmu o certifikaci z řad výrobců, ale především je velký zájem o koupi certifikovaných výrobků v informačních centrech. No a nakonec samozřejmě doufáme, že spokojený je i konečný zákazník, což je samozřejmě jedním z cílů certifikace regionálních výrobků,“ vysvětluje Markéta Venclová.

KLADSKÉ POMEZÍ je oficiální název turistické oblasti v severovýchodních Čechách při hranici s Polskem, která zaujímá rozlohu bývalého okresu Náchod a částečně zasahuje do okresu Trutnov v oblasti Jestřebích hor. Název vychází z historie, kdy tudy procházela důležitá obchodní stezka spojující Prahu s polským Kladskem.