V Náchodě na řece Metuji byl ráno otevřen splav, aby se uvolnilo místo v korytě řeky při případné velké vodě. Nebezpečně se zvedla hladina řeky v Novém Městě nad Metují – Krčíně, ale v průběhu dne voda zvolna opadávala.

V živé paměti mají občané Jaroměře ničivou povodeň z roku 2000, kdy zápalavy ve městě na soutoku tří řek způsobily škody za 300 milionů korun. Tehdy katastrofální povodně zalily například divadlo, knihovnu a přilehlé ulice. Na záchranných pracích se tehdy podílelo 300 hasičů ze 48 sborů. Proto jaroměřská radnice neponechala nic náhodě. „Jsme připraveni. Kontaktovali jsme členy povodňové komise a informováni o situaci byli i starostové přilehlých obcí. Přehrada Les Království byla odpuštěna a má desetimetrovou rezervu. Věřím, že to dopadne dobře,“ řekl nám včera starosta Jiří Klepsa.
Už v minulém roce radnice získala příslib dotace na vytvoření protipovodňových zábran. Tato opatření vyjdou zhruba na 150 až 190 milionů korun, což je stále o polovinu méně, než napravování škod způsobených zdivočelou řekou. Město by se mělo na této sumě podílet pěti procenty. „Do 15. března letošního roku by měla být hotova projektová dokumentace ke stavebnímu povolení a do konce roku má proběhnout tendr na dodavatele. Na jaře roku příštího by se mohlo začít stavět a práce by mohly být dokončeny do roku 2011,“ uvedl starosta.

Protipovodňové valy budou postaveny na levém i pravém břehu řeky Labe. Kromě toho bude rozšířeno koryto řeky. „U řeky Úpy lidé odmítali protipovodňová opatření,“ poznamenal Klepsa. Díky těmto opatření by mohlo Jaroměří protéct dva a půl krát více vody než při záplavách. Nově vzniklé zábrany vydrží průtok 350 metrů krychlových za vteřinu, což je třikrát více, než na jaře roku 2006, kdy hrozilo, že přehrada Les Království nevydrží nápor vody. „Dobře si na to pamatuju. Prožívali jsme dramatické okamžiky,“ dodal starosta Klepsa.

Stěnava v Broumovském výběžku se do prvního stupně povodňové aktivity přelila ve čtvrtek v 15 hodin. Ještě před tím však hasiči z Broumova ve 12.38 hodin byli přivoláni do městské části Olivětín, kde došlo k ucpání kanálových propustí. Hasiči pomocí trhacích háků odstranili naplavené kusy dřeva z kanálové propusti a zprůchodnili tok řeky.

Hladina řeky v Meziměstíkulminovala v 18 hodin, kdy dosahovala výše 86 centimetrů a do vyhlášení druhého stupně zbývaly pouhé čtyři centimetry. Pak už měl průtok klesající tendenci a včera v šest hodin se řeka vrátila do normálu.

„Museli jsme přijmout opatření ve Starostíně, kde se koryto prohlubovalo a čistilo. V současnosti hladina klesá a jsme celkem v normálu. Pokud nezačne přes víkend příliš pršet, tak se bude hladina řeky pohybovat mezi normálem a prvním stupněm,“ informovala nás včera Eva Mücková, starostka Meziměstí. Podobný průběh měla stoupající hladina i v Otovicích, kde se mezi 19. a 20. hodinou dostala až na 157 centimetrů. ještě před pátečním rozedněním však z kritéria pro první stupeň opadla a během dne měla jen klesající úroveň. (hyš, řez)