"Jsme nadmíru spokojení. Podařilo se nám splnit dva základní předpoklady úspěšné venkovní akce. Vyšlo nám krásné počasí a nikomu se nic nestalo," hodnotí slavnosti s letošním tajuplným podtitulem O třech sluncích nad Trutnovem předseda sdružení Trutnov-město draka Otto Štemberka.

Pietní akt na trutnovském hřbitově
OBRAZEM: Vzpomínkové odpoledne u Památníku osvobození v Trutnově

Deset rudě oděných mužů s hrůzostrašnými maskami nese ulicemi města šestimetrového kovového draka. Míří na Krakonošovo náměstí, kde jej za pomoci kladkostroje zavěsí na věž Staré radnice. Zde bude symbol Trutnova vystaven celé léto až do konce září, kdy se odebere k zimnímu spánku do dračí sluje ve Vodní ulici.

"Není to žádná legrace. Drak má údajně 350 kilo, i když jsem jej nikdy nepřevažoval," směje se Štemberka, když už po letošním průvodu a draka až do září nebude muset nikdo zvedat.

Průvod odkazuje na pověst o Trutnovské sani, kterou v roce 1006 skolil rytíř Albrecht z Trautenbergu. Na tisící výročí poražení draka uspořádalo sdružení první ročník Dračích slavností, jejichž tradice přetrvala dodnes.

Kovovou skulpturu navrhla před prvním ročníkem Dračích slavností v roce 2006 renomovaná trutnovská výtvarnice Tereza Komárková. Z několika druhů kovu jej pak ukul kovář Martin Manych. Draka čekají ještě dva roky v Trutnově, než se má v roce 2024 slavnostně přesunout do Brna na výročí tisíce let od chvíle, kdy Trutnovští na zemském sněmu v Brně darovali svého draka knížeti Oldřichovi.

Podle Otta Štemberky se na přespříští rok chystá velká sláva. "Zástupci Brna letos přijeli a podepsali jsme deklaraci o spolupráci. V roce 2024 bychom chtěli draka v květnu tradičně pověsit na Starou radnici, pak jej při další příležitosti slavnostně sejmout a odvézt do Brna," vysvětluje.

Dračí slavnosti tím ale neskončí. "Budeme pokračovat dál, jen asi s jiným drakem," doplňujě předseda.

TŘI SLUNCE

Každý ročník Dračích slavností provází jiné téma. Letos nesla událost podtitul O třech sluncích nad Trutnovem. Pořadatelé našli v dobových záznamech zmínku o tom, že se nad městem objevila tři slunce, která měnila barvu. Magický úkaz trval asi tři hodiny. "Hledali jsme, pátrali a domníváme se, že lidé tehdy viděli halový jev, který se dnes označuje jako Parhelia, tedy dvě světlé skvrny na stranách vedle Slunce,“ vysvětluje Štemberka.

Noční vlci dorazili také na brněnský Ústřední hřbitov, kde uctili památku rudoarmějců padlých za druhé světové války.
Sláva osvoboditelům! píší čeští příznivci Putinových motorkářů Nočních vlků

Na téma odkazoval páteční program s tajemným rituálem, ale také sobotní tradiční průvod dětí a program v centru Trutnova. Návštěvníci se také mohli těšit na hudební a divadelní program, jarmark, ukázky řemesel a soutěže pro dospělé i děti. Školní ulicí se opět proháněla oblíbená loď na kolečkách Auroura, před obchodkou opět kralovala herní stanoviště strakonického souboru Al Rašíd. Krakonošovo náměstí přes den opanoval vyhlášený Cirkus Nostalgie.

Po večerním průvodu a slavnostním zavěšení draka na radniční věž, které naplnilo náměstí k prasknutí, se přihlížející pomalu odebírají domů plní silného zážitku a doznívajícího rytmu bubnů. "Chtěl bych poděkovat všem účastníkům. Letos byli všichni opravdu ukáznění, nepletli se do cesty koni a díky tomu všemu měl průvod skutečně magiskou atmosféru," dodává na závěr Otto Štemberka.